• Kas jādara ar krūmmellenēm un upenēm pēc ražas laika? 4 padomi

    Dārzs
    Inita Šteinberga
    3. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: JoannaTkaczuk / Shutterstock
    Upenēm un krūmmellenēm šogad bija bagātīgas ražas gads. Ogas apēstas, laiks parūpēties, lai spēcinātu krūmu pēc smagā darba un ogas būtu arī nākamgad. Konsultē Pēteris Heimanis, augļkopis, stādaudzētavas Gulbji saimnieks Pūrē.
    1. Labākā pateicība ogulājiem ir bagātīga laistīšana. Laistīt, laistīt un vēlreiz laistīt! Ar lejkannu vai šļūteni dodies gan pie jaunā, gan vecā krūma, kas apdāvinājis ar ogu ražu. Jaunajiem augiem tas svarīgi, jo sakņu sistēma vēl nav tik liela, lai spētu nodrošināt augu ar mitrumu. Taču vecajiem krūmiem, kam daudz dzinumu un kupls lapojums, pat pamatīgā lietū ūdens netiek līdz saknēm. To var pārbaudīt, pačamdot zemi zem auga. Parasti tā ir sausa kā pludmales smilts. Papildu laistīšana vajadzīga visiem ogulājiem. Ja augs nav cietis no sausuma, tas čaklāk ieriesīs nākamā gada ražu un labāk pārziemos.
      To, cik ūdens krūmam vajag, var parēķināt. Piemēram, ja no branga krūma nolasa trīs spaiņus ogu, izspiežot iegūst apmēram 20 litru sulas. Tātad ir skaidrs, ka šādas ražas briedināšanai patērēts daudz ūdens. Ja mitruma trūcis, ogas ir sīkas, sīkstas, nav īsti garšīgas. Tā var pat rasties nepareizs priekšstats par iegādāto šķirni. 
      Ūdeni labāk lēnām pludināt, nevis liet no augšas ar spēcīgu strūklu. Vislabāk liet vairākos piegājienos, lai zeme pagūst uzņemt mitrumu.
    2. Kad mitruma gana, krūmiem var dot rudens mēslojumu, kurā ir maz vai nav nemaz slāpekļa, jo tas veicina augšanu un jaunu dzinumu veidošanos. Turpretī rudenī dzinumiem ir jānobriest, ne vairs jāaug.
    3. Jau tagad var nogriezt atlūzušos, vecos, sīkos dzinumus, lai tie lieki neatņem augam spēku. Ja ogu raža pamatīga, to var darīt pat ogu laikā.
    4. Nelaid krūmmellenes gulēt. Ja augustā iestājas sauss un karsts laiks, krūmmellenes pēc noražošanas it kā ieiet miera fāzē, pārtrauc aktīvu augšanu. Taču, ja septembris un turpmākais rudens ir silts un lietains, kā tas pēdējos gados raksturīgi, augi apmulst un sāk augt atkārtoti. Taču šie rudenī izaugušie dzinumi nepagūst līdz ziemai nobriest, tādēļ augs apsalst. Pēc šāda šoka krūmiem, jaunajiem augiem attapties grūti. Tas raksturīgs arī citiem cimperlīgākiem augiem. Tādēļ, lai krūmmellenes nesāktu snauduļot, turpini tās laistīt. Laistīšana ir svarīgāka par mēslošanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē