• Karstums, kaitēkļi un miltrasa. Kā palīdzēt augiem siltumnīcā un sakņu dārzā jūlijā?

    Dārzs
    1. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: wertinio / Shutterstock
    Jūlijs nāk ar karstumu, tāpēc jārūpējas, lai augiem netrūktu mitruma. Noskaidrojam arī, kā augus jūlijā mēslot un pasargāt no kaitēkļiem un slimībām. Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    • Karstā laikā kā siltumnīcā, tā sakņu dārzā ir svarīgi, lai ūdens pietiktu augiem visas dienas garumā. Labāk ir laistīt no rīta, nevis vakarā. Laistot vakaros, no rīta uz augu lapām būs ūdens, ko saknes uzņem no augsnes un dod tālāk lapām un augļiem, bet tie nakts tumsā nespēj ūdeni izmantot, jo fotosintēze nenotiek. Siltumnīcā tas veicina infekciju attīstību, jo visu slimību ierosinātāju sporu dīgšanai ir nepieciešams ūdens. Tāpēc vismaz siltumnīcu vajadzētu aplaistīt no rīta. Vislabāk to var izdarīt ar pilienlaistīšanu. To nav par vēlu ierīkot arī tagad. Visu nepieciešamo var nopirkt santehnikas un firmu Agrimatco Latvia, A. M. Ozoli un Gardenplast (Plēve.lv) veikalos. Vasaras karstumā augus siltumnīcā labāk laistīt ar aukstu, nevis sasildītu ūdeni, jo aukstā ūdenī ir vairāk skābekļa nekā siltā. Nav jābaidās, ka augi varētu saaukstēties.
    • Mitruma trūkuma dēļ karstā laikā augi cieš no kalcija nepietiekamības. Ja nav iespējams nodrošināt pienācīgu laistīšanu visam dārzam, lapas var apsmidzināt ar kalcija nitrātu (50–100 g/10 l ūdens) vai CalMax (50 ml/10 l ūdens). Neaizmirsīsim par līdzekli Lalstim Osmo, kas palīdz augiem pārvarēt stresu un veicina šūnu apgādi ar kalciju.
    • Sausā un karstā laikā mēdz strauji attīstīties tīklērces gan siltumnīcās, gan arī atklātā laukā. Ja kaitēkļu ir daudz, atliek regulāri izņemt un iznīcināt tīklērču apsēstas lapas.
    • Jūlijā uz gurķiem parādās neīstā miltrasa. Vispirms uz zemākajām lapām mēdz veidoties lapas virspusē dzelteni, bet apakšpusē mitri neregulāras formas plankumi. To pamanot, gurķi jāapsmidzina ar fungicīdu Revus 250 SC
    • Virs kāpostaugiem sāk lidinās balteņi, un jāizlaiž trihogrammas, ko var nopirkt dārzkopības veikalos vai Bioefektā. Šīs sīkās mušas dēj savas olas kaitēkļu olās, tāpēc ir svarīgi izlaist tās laikus, pirms no balteņu olām nav izšķīlušies kāpuri. Karstā laikā tas var notikt ļoti strauji, 3–5 dienās.
    • Neaizmirstam dot augiem pietiekami daudz papildmēslojuma, kas satur ne tikai kalciju un kāliju, bet arī slāpekli, fosforu un mikroelementus. Papildmēslojumu vislabāk dot vienlaikus ar laistīšanu, kur tas nav iespējams –smidzinot uz lapām. Gan mēslojumu, gan augu aizsardzības līdzekļus labāk izsmidzināt rīta pusē pēc rasas nožūšanas, bet pirms iestājas karstums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē