• Kāpēc peoniju krūms gāžas uz visām pusēm?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    14. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: demm28 / Shutterstock
    Jautā lasītājs: «Manam lielajam peoniju krūmam šogad daļa lakstu sakrituši gar zemi. Kāpēc tā, un kā peonijai palīdzēt?» Izrādās, ka šo problēmu var izraisīt gan slimība, gan pārlieku centīga mēslošana.
    • Ja izgāzušies dzinumi, rūpīgi jāizpēta, kas tam varētu būt par iemeslu. Vispirms jāapskata dzinumi pašā apakšā, kur tie aug ārā no zemes.
    • Ja dzinuma apakšā redzams brūnējums, tas vēsta, ka peoniju apsēdusi pelēkā puve – tās skartajā vietā dzinumam zudusi noturība, tāpēc tas izgāzies. Lai puvi apkarotu, dzinumi jāapstrādā ar kādu no preparātiem, kas paredzēti sēnīšu slimību apkarošanai, – tie meklējami dārzkopības veikalos. Apstrādāt vēlams arī veselos dzinumus, jo sēnīšu slimības izplatās ar sporām, turklāt ātri. Vienkāršāk pelēko puvi ir pamanīt agri pavasarī, kad dzinumi tikko sākuši augt: nereti var novērot, ka daļa no tiem tā kā vīst, tā kā netiek citiem līdzi augumā – nereti tas ir pelēkās puves dēļ, un tad slimības skartie dzinumi jāizgriež, bet atlikušie veselie jāmiglo. Vēlāk vasarā sēnīšu slimības vairāk aktivizējas karstā, sutīgā laikā un arī ilgstošās lietavās, tāpēc šajos brīžos peonijas jāuzmana rūpīgāk.
    • Peoniju cera izgāšanos var veicināt arī pārmērīga mēslošana ar slāpekli – tā iespaidā dzinumi aug strauji un nesabalansēti un, kaut gan leknāki, vienlaikus ir arī nenoturīgāki. Tādā brīdī, ja vēl palīdz spēcīgāki lieti un vēji, stādījumi var nopietni izgāzties. Ja tā noticis, labākais variants ir veikalos iegādājamie speciālie riņķi, kurus apliek ap ceru, un tie palīdz augam noturēties. Otrs variants: ar aukliņu piesiet pie glītiem mietiņiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē