• Kad ir pēdējais brīdis novākt ražu? Oktobra svarīgākie darbi sakņu dārzā

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: iMarzi / Shutterstock
    Oktobris sakņu dārzā ir lielais ražas laiks – šomēnes jānovāc bietes, burkāni un citi sakņaugi. Tāpat pēdējais brīdis nest mājās pēdējos tomātus un sakopt siltumnīcu, lai tā jau būtu gatava nākamā gada agrā pavasara darbiem.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    • Nenokavē ražas novākšanu, jo jau ir dzestri rīti un pat salnas. Pašas pirmās jānovāc galda bietes, jo tās visvairāk baidās no aukstuma un apsalušas neglabāsies. Vienlaikus vai nedaudz vēlāk vāc sakņu selerijas uzglabāšanai ziemā.
    • Burkānu vākšana jāpabeidz līdz oktobra vidum. Ja, vācot burkānus, augsnes temperatūra ir zemāka par plus 12 grādiem, uzglabājot tie ātrāk sapūst. Turpretī pārāk siltā laikā novāktie savīst. Augsnes temperatūras noteikšanai noder cepetim domātais termometrs – tā galu iesprauž zemē apmēram 10–15 cm dziļi un nogaida dažas minūtes. 
    • Visus sakņaugus vāc vienādi – izrauj vai izrok ar dakšām, noplēš vai nogriež lapas tieši virs saknes pieres tā, lai nesavainotu pieri, un saliek kastēs. 
    • Galda bietēm, līdzīgi kā kartupeļiem, par labu nāks 10–14 dienu ārstēšanas periods plus 12–14 grādu temperatūrā. Pēc tām tās lēnām atdzesē līdz plus 4–6 grādiem. Pārējās saknes atdzesē uzreiz pēc novākšanas. Ja nesola salnas, dzesēšanai var izmantot vēso āra gaisu.
    • Siltumnīcā vāc pēdējos tomātus un nogatavina 18–20 grādu siltā telpā kopā ar dažiem banāniem, āboliem vai melonēm. Šie augļi izdala etilēnu, gāzi, kas veicina sēklu un augļu nogatavošos. Kad visi tomāti nokrāsojušies, augļus izņem, bet tomātus pārvieto nedaudz vēsākā vietā, tikai ne ledusskapī, jo, ja ir vēsāks par plus 12 grādiem, tomāti strauji kļūst negaršīgi.
    • Pēc visas ražas novākšanas siltumnīca jāiztīra – jāizvāc visas augu atliekas, arī nobirušie augļi un lapas. Vislabāk tos sasmalcināt un likt komposta kaudzē, pievienojot kompostēšanas veicinātāju (pati lietoju Biokompostētāju). Siltumnīcas sienas un griestus nomazgā ar ūdeni. Bet, ja uz seguma ir sakrājušies putekļi vai izaugušas aļģes, tos vērts nomazgāt ar mīkstu sūkli, ūdenim pievienojot kādu no trauku mazgāšanas līdzekļiem.
    • Ja siltumnīca ir tukša, var dezinficēt augsni, mitrā augsnes virskārtā 8–10 cm dziļi ierušinot mēslojumu Perlka ap 50–100 g/m2. Pēc tam augsnes virsma jāapsedz ar caurspīdīgu plēvi. No mēslojuma izdalīsies amonjaks, kas dezinficēs augsni, bet saule to papildus sakarsēs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē