• Kā uztaisīt pašam savu grilu? Pamācība soli pa solim

    Māja
    Liene Millere
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Oskara Šumska mērķis bija ne tikai pašam uztaisīt grilu, bet arī iemācīties rīkoties ar metināšanas aparātu. Vai to var izdarīt ar pirmo reizi? Izrādās, var!

    Ideja par paša taisītu grilu Oskaram ienāca prātā, kad ar domu, ka varbūt ir vērts vismaz hobija līmenī apgūt metināšanas arodu, viņš lielveikalā iegādājās budžeta klases metināšanas aparātu. Lai izmēģinātu to praksē, internetā tika atrasti ieteikumi metinātājiem iesācējiem un visbeidzot nolemts uzmetināt pašam savu grilu. 

    Grila dziļums ir 20 cm, lai var izmantot ne tikai gatavās ogles, bet arī malku. Ja paredzēts kurināt tikai ar oglēm, grila kasti var veidot arī seklāku.

    Soli pa solim

    1. Jāsāk ar skices un materiālu sagatavošanu. Skice ir noderīgs palīgs ne tikai darba procesā, bet arī materiālu sagādei, jo pēc tās uzreiz ir skaidrs, kas būs nepieciešams. Grila kājām, rokturiem un plauktiem Oskars izmantoja turpat saimniecībā atrastus dzelžus, tāpēc atlika iegādāties tikai 3 mm biezas metāla loksnes grila kastei. Iegādājoties loksnes, veikalā tās tika piegrieztas vajadzīgajā izmērā. Oskars iesaka izmantot šo iespēju, jo ar leņķa slīpmašīnu būtu gandrīz neiespējami veikt tik taisnus griezumus.
    2. Metāla loksnes tika sagatavotas grila kastei. Gareno lokšņu apakšpusē izurbti caurumi gaisa plūsmai, augšējā malā – iegriezumi iesmiem, kas vienā pusē ir taisni, bet otrā pusē V veida. Taisnajos iegriezumos liek iesmu spirāli – tādējādi iesmus var grozīt un tie turas jebkādā pozīcijā, proti, negāžas. Pirms sākt metināt, jāapstrādā savienojumu vietas – tām jābūt perfekti tīrām no rūsas, krāsas, eļļām. Ir ļoti svarīgi, lai būtu pliks metāls, citādi šuves neizdosies. Ar 90 grādu magnētiem tika sastiprinātas grila kastes sienas, kas pāris vietās iepunktētas ar metināmo aparātu, lai tās turētos vietā un būtu vieglāk metināt. 
    3. Kad grila kaste gatava, jāpiemetina kājas. Pēc tam veido plauktiņu grila apakšā, kas ir arī papildu stabilitātes elements. Tam izmantoti leņķdzelži, kas piemetināti pie grila kājām un savienoti ar plakanu starpstieni. Arī augšējiem plauktiem abās grila pusēs izmantoti leņķdzelži. Lai karstuma ietekmē grila kaste nedeformētos, leņķdzelžu vidējā posmā izgriezta daļa no plaknes, bet otra daļa piemetināta pie grila sāniem. 
    4. Vienā grila kastes pusē, iekšpusē, piemetināts plakans atgriezums no leņķdzelža, uz kura var atstutēt grilēšanas resti. Pretējā pusē izgriezts robs, kur atstutēt restes rokturi.
    5. Grila plauktiem izmantots vecas koka virtuves virsmas atgriezums. Starp grila kasti un koka detaļu atstāta paliela sprauga, lai karstuma ietekmē koks nesāk degt. Apakšējam plauktam izmantoti parasti dēlīši. Visas koka detaļas apstrādātas ar lineļļas beici.
    6. Tā kā grils izdevies diezgan pamatīgs, līdz ar to arī smags, Oskars no vecā grila noņēmis un pie jaunā grila pielicis ritentiņus. Nākotnē ir plāns tos nomainīt uz lielākiem, lai grilu vieglāk stumt. 
    7. Pēdējais posms ir grila krāsošana. Tam izmantota karstumizturīga krāsa, kas uzpūsta vairākās kārtās. Pirms krāsošanas svarīgi virsmas kārtīgi sagatavot – nedaudz matēt un attaukot, lai krāsa labāk pieķeras metālam. 

    Izmantotie instrumenti

    • Metināmais aparāts ar flux core jeb pulverstiepli
    • Metināšanas maska, kurai automātiski aptumšojas stikls (ļoti ērti, maska nav visu laiku jācilā)
    • Kvalitatīvi metināšanas cimdi
    • Metināšanas magnēti (palīdz noturēt materiālu vēlamajā vietā, taisnos leņķos)
    • Leņķa slīpmašīna ar griešanas un slīpēšanas ripām
    • Urbjmašīna.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē