• Kā uzbūvēt pašam savu mobilo pirtiņu? Vajag zāģi, āmuru un entuziasmu!

    Māja
    Liene Millere
    15. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Fasādes krāsa ir dabiska un videi draudzīga, gatavota pēc senas zviedru receptes, kuras sastāvā ir kvieši. 
    Foto: Matīss Markovskis
    Fasādes krāsa ir dabiska un videi draudzīga, gatavota pēc senas zviedru receptes, kuras sastāvā ir kvieši. 
    Ideja par mobilo pirti uz autopiekabes Mikum Tauriņam radās, dzīvojot aiz polārā loka. Turienes klimats lika fantazēt par iespēju karsēties pirtiņā tumšajos un aukstajos ziemas vakaros. Nu viņš šo ieceri ir īstenojis!

    Laikā, kad Mikus dzīvoja un strādāja aiz polārā loka, viņš guva pieredzi, uzbūvējot pirti uz peldošas platformas, kas atradās jūras līcī. Tas ļāva ne tikai ietrenēt roku pirts būvniecībā, bet arī nonākt pie idejas, ka jābūvē arī pašam savējā. Kad kāda atvaļinājuma laikā, kas iekritis vasarīgā maija vidū, atbraucis ciemos pie vecākiem uz Ikšķili, mamma vaicājusi, vai Mikus var kādā stūrītī iekārtot elementāru pirtiņu no materiāliem, kas pieejami šķūnī. Domāts – darīts! 

    Viens no lielākajiem šīs pirts bonusiem ir tās mobilitāte. Pārvācoties uz citu dzīvesvietu, pirts ir ērti paņemama līdzi. «Tāpat, ja vēlos pāris dienu atpūsties pie kāda ezera, pirti vedu sev līdzi un pilnvērtīgi nododos SPA rituāliem pie dabas,» saka būves autors.

    Pateicoties mobilitātei, ļoti ērti šo pirtiņu var uzticēt arī draugiem vai citiem no ģimenes, kas to var lietot sevis izvēlētā vietā, lai tā nestāvētu neizmantota.  

    Soli pa solim

    1. Kamēr gaidīja piekabi, kam likt virsū platformu, uz kuras savukārt tiks saskrūvēta pārējā konstrukcija, Mikus atsevišķi izveidoja pamatni un grīdu. Pie reizes padomāja arī par to, lai vajadzības gadījumā pirti var no piekabes atvienot un kā pilnīgi atsevišķu vienību novietot uz pamata klucīšiem, bet piekabi saimniecībā izmantot tās klasiskajā variantā. 
    2. Sekoja konstrukcijas izbūves darbi, membrānas izveide un apšūšana ar fasādes dēļiem. Bija jādomā arī par to, lai piekabes kravnesības limiti spētu noturēt pirts svaru, kā arī lai svars nepārsniegtu atļauto. Tādēļ konstrukcijā ik uz soļa tika izmantots iespējami mazākais materiālu biezums, lai saglabātu tās vieglumu. 
    3. Pirtiņa siltināta ar 50 mm izolāciju, kas termonoturībai pārklāta ar foliju un no iekšpuses apšūta ar liepas koka dēlīšiem. Lāvām un sienām liepa izvēlēta gaisīgās koka tekstūras un bezzaru kvalitātes dēļ. «Tas ir ļoti piemērots materiāls pirtīm, turklāt latviešu folklorā liepa raksturota kā spēcīgs sievišķības simbols – tas, domājot par dāmām,» saka Mikus.
    4. Sauna ir novietota uz piekabes, tādēļ bija nepieciešams atrisināt kāpņu jautājumu. Tā kā tika maksimāli izmantoti mājās atrodamie materiāli, pakāpieniem izvēlēts koka palešu risinājums. Tās no sāniem tika apšūtas ar papildu dēlīšiem, un ar tiem aizpildītas spraugas augšpusē starp oriģinālajiem palešu dēļiem.

    Laiks un materiāli

    • Pirts būvniecība Mikum prasīja 3–4 nedēļas intensīva darba. Jāņem vērā arī fakts, ka ne visi materiāli ir nopērkami uzreiz, iespējams, būs jāpasūta.
    • Lai uzbūvētu pārvietojamu pirti, pietiek ar rokas zāģi un āmuru, bet procesa atvieglošanai Mikus iesaka izmantot instrumentus ar akumulatoru. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē