• Kā savaldīt etiķkoka atvases?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Peyker / Shutterstock
    Parastais etiķkoks, kas Latvijā ir izplatītākā etiķkoka suga, ļoti bagātīgi dzen sakņu atvases. Tāpēc, lai varētu savaldītu uzbāzīgo krūmu, jau stādīšanas brīdī jāievēro daži ieteikumi.
    • Ieteicams rūpīgi izvēlēties vietu – labāk tādu, kurā būs viegli piekļūt etiķkoka atvasēm.
    • Ja etiķkoks iestādīts dobē un to jau pārņēmis, vienīgais veids, kā to savaldīt, ir ņemt rokās lāpstu un izrakt māteskoku līdz pašam saknes galam, ieskaitot visas sānsaknes. Lai gan atvašu mēdz būt daudz, etiķkoku ir samērā viegli izrakt. Bet jārēķinās, ka, izņemot mātesaugu, nākamajā gadā būs atvašu uzrāviens – zālienā pietiek tās nopļaut, no dobes tās atkal būs jāizrok. Etiķkoka sakņu sistēma ir diezgan plaša – gada laikā tā var aizstiepties pat pāris metru.
    • Vislabāk krūmu stādīt zālienā, kur daudzos dzinumus var ērti nopļaut. Lai gan saknes zemē paliks, atvases savus degunus virspusē vairs nerādīs. Zāliens ir piemērotākā vieta etiķkokam arī tāpēc, ka, kopjot apstādījumus, ar lāpstu var traumēt krūma saknes. Savukārt tas veicina pastiprinātu atvašu veidošanos. Un koks jau no dabas ir gudrs – pazemes sīko ūdensceļu dēļ tas sajūt, kurā pusē ik pa laikam tiek mēslots, tāpēc uz to pusi pastiprināti dzen sakņu atvases. 
    • Ja nu ļoti gribas etiķkoku redzēt tieši dārza skaistākajā dobē, to var stādīt lielā, dziļā podā (vismaz 1,5–2 metri diametrā un 1 metra dziļumā). Taču jārēķinās, ka brīdī, kad etiķkoks būs iztērējis augsnes rezerves un aizņēmis visu podu, tas ies bojā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē