• Kā rūpēties par saldo mīlu un citiem vīteņsausseržiem?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    7. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: arenysam / Shutterstock
    Saldā mīla katru gadu vasaras vakaros priecē ar reibinošu aromātu, citi vīteņsausserži – ar pasakainiem ziediem košās krāsās. Kā parūpēties par šīm ziedošajām liānām? Konsultē Inese Murīsa, stādaudzētavas 7 rozes saimniece.

    Kā rūpēties par vīteņsausserdi

    • Vīteņsausserdis labi jutīsies saulainā vai daļēji noēnotā vietā, kur tam piekļūst vējiņš.
    • Tam būs tīkama trūdvielām bagāta, irdena, vidēji mitra augsne, kas ielabota ar kompostu, satrūdējušiem kūtsmēsliem vai to aizvietotājiem. Smagu, mālainu augsni ieteicams ielabot ar kūdru. 
    • Zaļās masas veidošanai nepieciešams mitrums, taču vītenim nepatiks vieta, kur pavasaros krājas ūdens. 
    • Sausseržus stāda metra attālumā citu no cita. Tie izskatīsies krāšņi, kad viens ar otru savīsies kopā. 
    • Jau laikus sagādā balstu, ap ko liānai vīties! Mazāk ziemcietīgajiem piemērotākas būs nevis metāla, bet koka konstrukcijas un auklas. Balstam jābūt stabilam, vismaz 3–5 cm diametrā. Auklas var būt arī mazākas. 
    • Ja vīteņsausserdis iestādīts ar kompostu bagātinātā augsnē, tad stādīšanas gadā to nemēslo, bet nākamajā pavasarī, tiklīdz zeme atkususi, pabaro ar kalcija nitrātu vai citu mēslojumu, kas satur slāpekli. Var lietot arī sadalījušos kūtsmēslus vai to aizvietotājus. Kad gaiss iesilst virs 12 grādiem, dod komplekso mēslojumu, piemēram, Osmocote, kas darbojas 5–6 mēnešus. Uz vienu pieaugušu augu aprīļa beigās ierušina augsnē 20–30 g mēslojuma.
    • Pēc noziedēšanas vītenis būs pateicīgs par kalciju saturošiem minerālmēsliem vai rudens mēslojumu, kas nostiprinās tā sakņu sistēmu.
    • Liānas ar vāju ziemcietību pirms ziemas noņem no balsta, pieliec un piesedz ar egļu zariem, pie pamatnes uzberot kūdras konusiņu. 
    • Pirmos trīs gadus vīteņsausserdi var apgriezt par trešdaļu, lai kārtīgi ieaugas un veido zarus no apakšas.Vēlāk sausserdi apgriež mazāk, jo tam ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem. Var katru pavasari izgriezt sausos un vājākos dzinumus. Ja sausserdis pēc vairāku gadu augšanas izveidojis biezu zaru kupenu augšpusē, bet apakšējā daļa kļuvusi mazāk zarota, ieteicams to pēc ziedēšanas apgriezt vismaz par ceturtdaļu. Tikai tad jārēķinās, ka nākamajā gadā būs mazāk ziedu. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē