• Kā rīkoties, ja kaķis ir aizrijies?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Krakenimages.com / Shutterstock
    Kā rīkoties, ja kaķis ir aizrijies un pats no svešķermeņa mutē nespēj atbrīvoties? Apkopojam tipiskās pazīmes un pirmās palīdzības pamācību. Atceries, ka nepieciešamības gadījumā vienmēr ieteicams sazināties ar veterināro klīniku!

    Pazīmes

    • Kaķis bieži rīstās un vemstās, cenšoties atbrīvoties no svešķermeņa, taču nesekmīgi. 
    • Dzīvnieks nevar norīt barību vai šķidrumu, dažkārt pat savas siekalas. 
    • Intensīva vemšana pēc svešķermeņa nonākšanas kuņģī. Bieži gan ir tā, ka, svešķermenim nonākot kuņģī, par to neliecina nekādas pazīmes. Ja tas ir nonācis zarnu traktā, tas kaķim draud ar zarnu nosprostojumu. 

    Pirmā palīdzība

    1. Sākumā nosaki, kāda ir kaķa elpošana. Ja viss ir kārtībā, centies plaši atvērt kaķa muti un saskatīt svešķermeni. Izmanto šim mērķim kabatas bateriju. 
    2. Lai tavas rokas šā procesa laikā netiktu saskrāpētas līdz asinīm, ietin pirms tam kaķi dvielī, lai ārā paliek tikai galva. 
    3. Ja svešķermeni ieraugi, jācenšas to izķeksēt ārā, piemēram, ar pincetes palīdzību. Ja asaka iestrēgusi sekli, to var izdarīt arī ar pirkstiem. 
    4. Ja asaka iestrēgusi dziļāk, var līdzēt augu eļļa, ko vajag ie­šļākt kaķim rīklē. Tai ar triecienu jāizkustina asaka. Stipru strūklu var panākt, eļļu iesūcot klizmas baloniņā vai šļircē bez adatas un strauji iepūšot dzīvniekam rīklē. Eļļa atvieglos elpošanu un uzlabos svešķermeņa slīdamību. Galvenais rīkoties ātri, taču akurāti.
    5. Ja aizrijies kaķēns, tas visdrīzāk noticis pārāk ātras ēšanas dēļ. Šādā situācijā viņam vienkārši vajag ieliet mutē siltu ūdentiņu vai vieglītēm paklapēt ar plaukstu pa muguriņu. 
    6. Ja redzi, ka kaķim strauji kļūst zila mēle, vajadzīga steidzama medicīniskā palīdzība. Ja dzīvnieks normāli elpo, tad nekavējoties ved viņu uz veterināro klīniku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē