Kad novākt?
Pareizi būtu burkānus novākt, kad augsnes temperatūra ir 12–15 grādu, bet vari arī vienkārši skatīties pēc laikapstākļiem – kad vidējā gaisa temperatūra ir ap plus 10 grādiem, ir īstais laiks novākt burkānus. Steigties nevajag, bet arī īpaši kavēties ne – ja saknes dabūs salu, tās ātrāk bojāsies.
Kā noņemt lakstus?
Atstāt burkānus ar visiem lakstiem nedrīkst, jo tie var izrādīties dažādu infekciju perēklis, veicināt pūšanu glabāšanas laikā.
Lakstus var nogriezt, atstājot pavisam nedaudz, apmēram puscentimetru no saknes gala. Var arī nolauzt – vislabāk ar vienkāršu rokas kustību: vienā rokā tur burkānu, ar otru saņem lakstus iespējami tuvāk saknei un griež, līdzīgi kā izgriežot lieko slapjumu no veļas. Šādi laksti viegli atdalās no saknes, un burkāns ir gatavs glabāšanai.
Kā sagatavot glabāšanai?
Kad burkāni novākti, tiem jāļauj mazliet atpūsties – jāsaliek kastēs un pa nakti jāatstāj laukā (ja līst, tad zem jumtiņa). To sauc par burkānu atvēsināšanu, un tā palīdz saknēm ilgāk saglabāt mitrumu. Novāktie burkāni jāpārlasa – visi bojātie, ieplaisājušie un saskrambātie jāliek atsevišķi drīzai apēšanai, jo glabāšanai derīgi ir tikai veselīgie eksemplāri.
Kur glabāt?
Ja tev ir kārtīgs pagrabs, burkāniem atvēli vēsāko vietu, turklāt tādu, kur vēdināšanas laikā tiek klāt svaigs gaiss. Burkānam glabāšanas laikā tīk zemāka temperatūra nekā kartupelim, apmēram no 0 līdz plus 5 grādiem. Burkāniem ieteicams arī paaugstināts gaisa mitrums, pat līdz 95%.
Kā glabāt?
Vislabāk burkānus likt kastēs un apbērt ar smiltīm. Var likt kārtu kārtām – burkānus, tad smiltis, atkal burkānu kārtu un atkal smiltis. Var arī kastē savietot burkānus kādās piecās, sešās kārtās, pārbērt sausas smiltis un kasti nedaudz sakratīt, lai smiltis tiek brīvajās vietās. Apbēršanai var izmantot arī granti vai tīru un neitralizētu kūdru. Labāk burkānus glabāt pagrabā kopā ar kāpostiem, nevis kartupeļiem un noteikti ne kopā ar āboliem, jo tie izdala gāzi etilēnu, kas veicina sakņu bojāšanos.
Novāktos burkānus pirms glabāšanas noteikti nevajag mazgāt!