• Kā pareizi apgriezt rozes pēc ziedēšanas?

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    13. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evgenii Tsvirkun / Shutterstock
    Ļoti svarīgs uzdevums vasarā ir regulēt rožu ziedēšanu. Regulāri jānogriež noziedējušie dzinumi. Pārziedējušie ziedi atņem augam milzum daudz spēka un kavē nākamo ziedu veidošanos un ziedēšanu. Kā apgriezt rozes pareizi?

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Dainuvīte Brūvere, Rundāles pils rožu dārza izveidotāja.

    • Laikus atbrīvots no apziedējušajiem ziediem, rožu krūms gan izskatīsies glītāks, gan arī atmaksās par rūpēm, drīzāk raisot jaunus ziedus. Tikai maijrozītēm un dažām parka rozēm, kurām ir ļoti skaisti augļi, vecos ziedus negriež, bet atstāj augļu briedināšanai un skaistumam.
    • Nereti ziedu ķekari ir lieli un bagātīgi – ar desmit, divdesmit un vēl vairāk ziediem. Daudzām šķirnēm vispirms uzplaukst ķekara centrālais zieds un tikai pēc tam pakāpeniski cits pēc cita pārējie. Nevajadzētu gaidīt, kamēr noziedēs visi ziedi ķekarā, bet divas trīs reizes nedēļā pārlūkot savu rožu dārzu ar šķērēm rokās, izgriezt un aizvākt apziedējušos ziedus. Ideāli – pirms vēl sākušas birt ziedlapas.
    • Par nogrieztajiem ziediem nevajag bēdāt – ja rozes nav apsmidzinātas ar pesticīdiem, rožlapiņas var izmantot, piemēram, vannai. 
    • Kad noziedējuši itin visi ziedi ķekarā, to nogriež kopā ar mazajām galotnes lapiņām – vismaz līdz pirmajai īstajai lapai. Var nogriezt arī nedaudz zemāk – kopā ar četrām piecām augšējām lapām.
    • Ja krūmu un angļu roze ir saaugusi bieza, ar ļoti daudziem zariem, pie reizes var to arī izretināt. Krūmu izretinot, tā iekšpuse labāk vēdināsies, un būs mazāks risks, ka roze saslims. Sevišķi svarīgi tas ir, ja karstā laikā krūms pielīst. Biezoknis ilgi nevar izžūt, un tad jau drīz vien arī slimības būs klāt. Izgriešanai izvēlas neproduktīvos jeb tukšos dzinumus, kuriem galā neveidojas ziedi. Ne vienmēr jāgriež vecākie zari. Nereti gluži otrādi – jāizgriež jaunie un jāatstāj vecie, jo vecākie zari ir spēcīgāki un nākamajā gadā bagātīgāk ziedēs, bet jaunie ir tievi un nīkulīgi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē