Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva
Konsultē Māris Narvils:
- Agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā.
- Aizraujas ar dabisku saimniekošanu dārzā un permakultūru.
Zāļu vircas gatavošanai var droši izmantot šos augus:
- Lielā kosa
- Tauksakne
- Biškrēsliņi
- Ganu plikstiņi
- Baldriāns
- Pienene
- Vārpata
- Gārsa
Zāļu vircas pagatavošana soli pa solim:
- Sagriez vai sapļauj augus.
- Saulainā vietā novieto plastmasas, koka vai emaljas trauku. Visātrāk rūgšana notiks koka traukā.
- Trauku aptuveni 2/3 no tā tilpuma piepilda ar sasmalcinātām augiem, tos nesablīvējot.
- Augus pārlej ar lietus vai citu ūdeni. Uz 1 kg augu lieto 10 litrus ūdens. Jārēķinās, ka rūgšanas procesa laikā pāri malām var smelties vircas putas, tādēļ vismaz 20 cm līdz trauka augšpusei jāatstāj brīvi.
- Lai traukā neiekļūtu svešķermeņi, tam uzliek sietu vai vāku, to hermētiski nenoslēdzot.
- Vismaz reizi dienā trauka saturs kārtīgi jāapmaisa.
- Atkarībā no gaisa temperatūras nātru rūgšanas process ilgst 10–14 dienas. Citiem augiem rūgšanas laiks ir ilgāks – līdz pat 4 nedēļām.
- Kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot, virca ir gatava.
- Ja vircu nav plānots izlietot tuvākajās dienās, tā jānovieto vēsā un tumšā vietā, piemēram, pagrabā.
Vairāk par zāļu vircas izmantošanu lasi šajā rakstā!