• Kā pagatavot zaļo supermēslojumu – zāļu vircu?

    Dārzs
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    23. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Martina Unbehauen / Shutterstock
    Zāļu virca kalpo kā vērtīgs papildu mēslojums dārzam – augi, kas baroti ar to, dos lielāku ražu, retāk slimos un nīkuļos. Turklāt virca darbojas kā kaitēkļu atbaidītājs, jo īpaši tā nepatīk laputīm un ērcēm.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Māris Narvils:

    • Agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā.
    • Aizraujas ar dabisku saimniekošanu dārzā un permakultūru.

    Zāļu vircas gatavošanai var droši izmantot šos augus:

    • Lielā kosa
    • Tauksakne
    • Biškrēsliņi
    • Ganu plikstiņi
    • Baldriāns
    • Pienene
    • Vārpata
    • Gārsa

    Zāļu vircas pagatavošana soli pa solim:

    1. Sagriez vai sapļauj augus.
    2. Saulainā vietā novieto plastmasas, koka vai emaljas trauku. Visātrāk rūgšana notiks koka traukā.
    3. Trauku aptuveni 2/3 no tā tilpuma piepilda ar sasmalcinātām augiem, tos nesablīvējot.
    4. Augus pārlej ar lietus vai citu ūdeni. Uz 1 kg augu lieto 10 litrus ūdens. Jārēķinās, ka rūgšanas procesa laikā pāri malām var smelties vircas putas, tādēļ vismaz 20 cm līdz trauka augšpusei jāatstāj brīvi.
    5. Lai traukā neiekļūtu svešķermeņi, tam uzliek sietu vai vāku, to hermētiski nenoslēdzot.
    6. Vismaz reizi dienā trauka saturs kārtīgi jāapmaisa.
    7. Atkarībā no gaisa temperatūras nātru rūgšanas process ilgst 10–14 dienas. Citiem augiem rūgšanas laiks ir ilgāks – līdz pat 4 nedēļām.
    8. Kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot, virca ir gatava.
    9. Ja vircu nav plānots izlietot tuvākajās dienās, tā jānovieto vēsā un tumšā vietā, piemēram, pagrabā.

    Vairāk par zāļu vircas izmantošanu lasi šajā rakstā!

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē