• Kā notīrīt dakstiņu jumtu?

    Māja
    Zanda Jankevica
    10. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: sylv1rob1 / Shutterstock
    Māla dakstiņu jumts ar gadiem var zaudēt savu sākotnējo izskatu – uz tā nosēžas putekšņi, netīrumi, jumts apaug ar sūnām. Skaidrojam, kā to notīrīt un parūpēties, lai nākotnē tīrības uzturēšana nesagādātu liekas raizes.

    Konsultē Juris Alksnis, apsaimniekošanas speciālists, kartibatiriba.lv.

    Dakstiņu apaugšanas iemesli

    Latvijas apstākļos sūnas, ķērpji un sēnītes ir visai izplatīta flora, kas labprāt rod mājvietu arī uz māla dakstiņu jumtiem. Parasti gan apaug tikai ziemeļrietumu puse, ko vismazāk apspīd saule. Apaug arī tie jumti, kas atrodas koku ēnā vai ir vairāk pakļauti netīrumiem, piemēram, ja ēka atrodas blakus putekļainam ceļam. Ziemas ar spēcīgu salu kavē sūnu un ķērpju augšanu, savukārt siltas ziemas rada tai labvēlīgāku vidi. Tiesa, vienas sezonas laikā tīra jumta izskats nemainīsies. Raugoties uz augšu, sūna var kļūt labi pamanāma pēc aptuveni astoņiem gadiem. Tas gan atkarīgs no mājas atrašanās vietas un var notikt arī īsākā laika posmā. Ļoti lietainā laikā sūnu sedziņa uztur jumtu ilgāk mitru, taču māla dakstiņam tā nav būtiski kaitējoša.

    Parasti saimnieki vēlas jumtu notīrīt estētisku apsvērumu dēļ, jo, atbrīvojot no aplikuma, jumts izskatās svaigs un īpašumam piešķir sakārtotāku veidolu. 

    Ūdens strūkla – ne vienmēr labākā izvēle

    Visbiežāk jumtus, tostarp dakstiņu, mazgā ar ūdens augstspiediena iekārtu, taču, ja ir jāsakopj seni dakstiņi, šādi to darīt nevajadzētu. Augstspiediena iekārtas rada ārkārtīgi spēcīgu ūdens strūklu – tā noskalo visu, kas atrodas uz jumta un paķer līdzi arī nedaudz dakstiņa virskārtas. Jāņem vērā, ka vecie dakstiņi ir zaudējuši daļu savas cietības, jo sūnas un citi jumtus mīloši augi ielaiduši sīkās saknes dakstiņa mālā, to drupinot. Mazgājot ar ūdeni, jumts kļūst spīdīgs un izskatās lieliski, taču līdz ar sūnām aizskalojas arī māla virskārta, jo īpaši vietās, kur auguši ķērpji un izveidojušās dziļākas plaisiņas. Spēcīgā ūdens strūkla rada jumtam papildu stresu un tā ilgmūžībai noteikti nenāk par labu.

    Darbietilpīga, taču saudzējoša tīrīšana

    Māla dakstiņu jumtam labāk veikt saudzējošo tīrīšanu, un tā, var teikt, ir arī efektīvākā metode. To dara ar speciālu, katrai dakstiņu formai pielāgotu instrumentu, ar ko rūpīgi noņem sūnas, ķērpjus un citu uz jumta virsmas esošo veģetāciju. Paliek neliela pūciņa un, iespējams, kādi nenotraušami netīrumi. Tad jumtu apsmidzina ar pretsūnu un pretsēnīšu līdzekli, un atlikušais aplikums nonāk nost pats.

    Par jumta apstrādes līdzekļa radīto iespējamo piesārņojumu nevajadzētu baidīties, jo ķīmiskie izgarojumi caur jumtu telpās iekļūt nevar. Arī par kaitīgumu videi un augiem bažas ir liekas – šie līdzekļi izstrādāti tā, ka iznīcina tikai sūnas, ķērpjus un sēnītes.  

    Saudzīga tīrīšana ir darbietilpīgs un sarežģīts process. Ja to nepavisam negribas darīt, var nomiglot netīrītu jumtu ar pretsūnu līdzekli, lai apturētu apaugšanu. Tiesa, pēc kāda laika būs jāveic vismaz vēl viena apstrāde. Ja sūnu ir daudz, jāņem vērā, ka aptuveni divus gadus pēc apstrādes tās slīdēs nost no jumta un būs regulāri jāuzkopj mājas apkārtne. 

    Profilakse atmaksāsies!

    Jauns dakstiņu jumts vairākus gadus izskatīsies gluži labi, taču tas nenozīmē, ka uz tā nekas nenotiek – jumta ziemeļu puse pamazām sāks apaugt. No lejas to pamanīt nevarēs, tāpēc jauno jumtu vēlams pēc dažiem gadiem aplūkot. 

    Lai aiztaupītu tīrīšanas raizes un izdevumus nākotnē, prātīgāk, protams, jumtu apstrādāt ar aizsardzības līdzekli, vēl pirms tas ir apaudzis ar sūnu, ķērpjiem un sēnītēm. Jumtam piemērotu līdzekli var meklēt būvniecības un saimniecības preču veikalos. Skaidrs, ka katram no līdzekļiem pievienota lietošanas instrukcija, tomēr, ja nav pieredzes un pārliecības, ka viss izdosies pareizi, labāk šo procesu uzticēt profesionāļiem. Strādājot uz jumta, būtiska ir darba drošība – gan saites, lai nenokristu, gan speciāla aizsargmaska, lai neieelpotu sīkās līdzekļa daļiņas, kas rodas izsmidzinot.

    Plānojot jumta apsmidzināšanu ar presūnu līdzekli, noteikti jāņem vērā vēl pāris nianses. To ieteicams darīt labos laikapstākļos, kad nav prognozes par gaidāmo lietu. Der apmācies laiks, kā arī saulainas dienas pirmā puse, jo tad saule pārāk ātri neizžāvēs līdzekli. Siltā laikā apstrādi var veikt vakarā, kad saules stari nav tik intensīvi. 

    Cik maksā jumta sakopšana? 

    1. Ja nomā augstspiediena iekārtu
      Lielākajos iekārtu un instrumentu nomas uzņēmumos (ar filiālēm reģionos), piemēram, storent.lv, ramirents.lv, cramo.lv, var nomāt uz vienu vai vairākām dienām. Maksa par dienu ir aptuveni 40 eiro (atkarībā no iekārtas veida). Nomājot uz vairākām dienām, būs lētāk.
      Reģionos ir arī nelieli, vietējie nomas uzņēmumi, kuru nomas cena, iespējams, atšķiras. 
    2. Ja iegādājas pretsēnīšu līdzekli
      Var interesēties būvmateriālu, saimniecības un dārza preču veikalos.  
      Sūnām-stop koncentrāts, 5 litri. Cena no 63 eiro, pieejams kursi.lv, buvcom.lv, skards.lv u. c.
      Tikkurila Kilpi koncentrāts, 5 litri. Cena no 26 eiro, pieejams prof.lv, var pasūtīt būvniecības-abc.lv.
    3. Ja aicina profesionāļus
      Pakalpojumu piedāvā dažādi uzņēmumi, piemēram, kartibatiriba.lv, tirisanasdarbi.lv, jumtumeistars.lv, cleanlines.lv un citi. Izmaksas – no 3 līdz 10 eiro par kvadrātmetru atkarībā no jumta sarežģītības. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē