• Kā kopt viršus, lai tie priecētu arī nākamgad?

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: iMarzi / Shutterstock
    Viršu šķirnes skaitāmas simtos: ir virši ar baltiem, rožainiem, sarkaniem un lillīgiem ziediem. Ziediņi var būt parasti vai pildīti, tie var gan atvērties, gan palikt pumpuros. Bet kā šo rudens košumu kopt?
    • Viršus, kas aug konteineros, var stādīt visu sezonu, tomēr par labāko stādīšanas laiku uzskata rudeni – kaut vai tāpēc, ka tad visā pilnībā novērtējama gan to lapojuma, gan ziedu nokrāsa. Pērkot stādu, jānovērtē, vai tas savu pastāvīgo mājvietu nav gaidījis pārlieku ilgi. Ik pa laikam dzirdami dārzkopju stāsti par lielveikalos iegādātajiem importa augiem – konteinerā augs iestādīts ļoti sen, tāpēc smalkās saknītes ir tik sapinušās un saspiedušās, ka ieaugšana jaunajā vietā ir apgrūtināta.
    • Ja viršus gribas audzēt kā košumaugu, nav vērts rakt stādus mežmalā, dārzam daudz piemērotākas būs īpaši selekcionētās šķirnes.
    • Lai cik bagātīga ir šķirņu izvēle, nav labi pirkt pa vienam virsim no katras krāsas. Virši pilnā daiļumā atklājas vien tad, ja sastādīti laukumos – vismaz pa trim četriem stādiem bariņā. Bet nevajag arī pārspīlēt un rudenīgā sajūsmā visas iespējamās dārza vietas atvēlēt tikai viršiem. Jāielāgo, ka šie augi ir dekoratīvi vien rudenī – augustā, septembrī, bet vasarā un pavasarī tie dārzā ir pavisam nemanāmi. Visgudrāk rīkojas dārzkopes, kas izvēlas viršaugus ar dažādu nokrāso lapojumu un stāda tos grupās starp citiem augiem, tā veidojot gaumīgas kompozīcijas.
    • Viršiem dārzā jāatrod vieta, kas līdzinās to dabiskajiem augšanas apstākļiem: saulaina vieta un smalka, visai sausa augsne. Dabā virši aug saulainos klajumos vai pakalnos, un arī dārza saulainākajā vietā viršu lapojums un ziedi būs viskrāšņākie.
    • Viršiem patīk viegla, skāba augsne (kā rododendriem), turklāt tie neprasa pārāk daudz mēslojuma. Ja viršus pārbaro ar slāpekli, tie gan sāk augt, ka prieks, bet dzinumi nepagūst nobriest un ziemā var apsalt.
    • Virši jāsargā no pārmērīga mitruma –augam ir smalkas saknītes, kas mitrumā ātri sāk pūt. Viršus svarīgi nepiemirst apliet uzreiz pēc iestādīšanas, bet vēlāk ar laistīšanu nevajag pārcensties.
    • Ja gribi viršus stādīt toveros, kastēs vai podos, labāk izvēlies augus, kam ziedi nevis atveras, bet paliek pumpuros, jo šie augi savu dekorativitāti saglabā īpaši ilgi.
    • Drošības labad uz ziemu viršus var piesegt ar egļu skujām – tās pasargā gan no sala, gan – kas vēl svarīgāk – no saules apdegumiem pavasarī. Kad ziema pagājusi, katrs viršu krūmiņš jāapgriež, lai tam veidotos glīta forma. Vislabāk to darīt laikā, kad virsis no ziemas miega pamodies, bet jaunos dzinumus vēl nav saaudzējis. Ja apgriezīsi par ātru, var rasties saules apdegumi, ja par vēlu – rudenī būs maz ziedu, jo nogriezīsi pumpurus. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē