• Kā kopt pelargonijas, lai tās nepārtraukti ziedētu?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Juli G / Shutterstock
    Nereti var tikai skatīties un priecāties, kādas skaistas pelargonijas redzamas uz daudzu māju balkoniem un terasēm. Noskaidrojam, kā kopt pelargonijas, lai tās visu laiku ziedētu un krāšņi izskatītos.

    Pelargonijas iedalās vairākās grupās, bet visvairāk izmantotās ir Pelargonium zonale – krūmveida jeb zonālās pelargonijas – un Pelargonium peltatum, kas veido nokarenu augumu, – tieši tās vairāk izmanto balkoniem un puķu kastēm. 

    Padomi pelargoniju audzēšanā

    • Pelargonijas vislabāk audzēt kūdras maisījumā, kam pievienots nedaudz māla – apmēram piektā daļa.
    • Puķes izvietot var gan saules pusē, gan arī nedaudz noēnotās vietās.
    • Pelargonijām ieteicams ik pa laikam izlauzt noziedējušās ziedkopas ar visiem kātiem, jo tās bojā stādījumu kopskatu.
    • Šīs puķes nevajadzētu iekaltēt, bet nedrīkst arī pārlaistīt.
    • Laistot puķes, kas aug balkona kastēs, ikreiz ūdenim vēlams pievienot balkonaugiem domāto mēslojumu.
    • Ik pa laikam jāmēslo arī dārzā augošās pelargonijas. Ieteicams izvēlēties mēslojumu, kam ir paaugstināts fosfora koeficients, jo tas veicina ziedpumpuru veidošanos.
    • Apdomīgiem jābūt, izvēloties pelargonijas ar pildītiem ziediem. Tās vajadzētu pirkt tikai tad, ja ir šai puķei piemērota vieta – zem nojumes vai cita no lietus aizsargājoša veidojuma. Ja pildītās pelargonijas aug bez jumta seguma, par tām jārūpējas īpaši – pirms lietus vai nu jāpaliek zem jumta, vai ar kaut ko jāpiesedz, īpaši, ja līst ilgstoši. Pelargonijām ar pildītiem ziediem lietus laikā starp ziedlapiņām sakrājas mitrums, kas veicina puves sporu veidošanos. Ja pelargonijas ziediņi sākuši pūt, diez vai tur kas būs glābjams – bojātās vietas neatjaunosies, tādēļ vai nu jānolasa sapuvušie ziedi, vai arī jāizlauž ziedkopa ar visu kātu. Pret puvi un citām sēnīšu slimībām var lietot atbilstošus augu aizsardzības līdzekļus, ar ko apsmidzina pelargonijas. 
    • Pelargonijas var ne vien nopirkt, bet arī ieaudzēt no spraudeņa – ja redzi, ka kaimiņienei vai namamātei, pie kā esi ciemos, ir glīta pelargonija, palūdz atļauju nočiept kaut vienu zaļu, nepārkoksnējušos atvasi, ved mājās un liec zemē. Pavairojot pelargonijas ar spraudeņiem, vēlams izmantot speciālo apsakņošanas pulverīti un augsnei iepriekš piemaisīt arī nedaudz trihodermīna – pret puvēm. Apsakņošanu vislabāk veikt augustā siltā un noēnotā siltumnīcā, bet to var darīt arī citā laikā. Augus var piesegt ar stikla burciņu vai uzklājot plēvi, lai tā nepieskartos augiem. Pēc divām trim nedēļām jau būs iegūti jauni augi un varēs domāt, kā tos saglabāt līdz pavasarim.
    • Pārziemināšanai pats galvenais priekšnoteikums ir ļoti gaiša un vēsa telpa – ne vairāk par plus 12 grādiem. Ziemā pelargonija jālaista vien tik, lai neiekalstu sakņu kamols. Siltās istabās uz parastām palodzēm pie parasta loga pelargonijas, visticamāk, nīkuļos un pavasari sagaidīs izstīdzējušas un skumjas. Pavasarī vēlams tām apgriezt visus sīkos, garos dzinumus. Kad būs vairāk saules un dienas kļūs garākas – lai dzen jaunus, jo tieši uz jaunajiem dzinumiem pelargonijas veido ziedus.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē