• Kā kontrolēt siltumnīcas klimatu? 4 ieteikumi, kas uzlabos tomātu ražu

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    17. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ahmad.faizal / Shutterstock
    Lai tomātus pasargātu no sausās galotnes puves un uzņēmības pret citām slimībām un kaitēkļiem, svarīgi rūpēties par piemērotu gaisa temperatūru un mitruma līmeni siltumnīcā. Apkopojam padomus, kā to darīt.

    Klimata kontrole siltumnīcā

    1. Mazināt temperatūru palīdz siltumnīcas seguma balsināšana ar krītu (zemniekiem ir pieejami speciālie līdzekļi, bet amatieriem tie ir padārgi). Krītu atšķaida ar ūdeni un uzpūš siltumnīcai no ārpuses ar Kärcher palīdzību vai vienkārši uzšļaksta ar krūzīti.
    2. Cits labs risinājums ir baltā agrotīkla uzklāšana uz špaleras stieples (tā ir stielpe, pie kuras sien augus). Agrotīkla vietā var izmantot arī baltus palagus. Abi paņēmieni ir efektīvi.
    3. Paaugstināt gaisa mitrumu palīdz pietiekama laistīšana, jo augi iztvaiko ūdeni. Karstā laikā labāk laistīt katru rītu, lai dienas vidū augi būtu nodrošināti ar ūdens rezervi. Savukārt intensīva vēdināšana karstā laikā pazemina gaisa mitrumu, bet ne vienmēr temperatūru. Ļoti bieži dienas vidū gaisa temperatūra siltumnīcā starp augiem ir zemāka nekā ārpusē, tāpēc vēdināšana nekādu labumu nedod. Ja vien ir iespējams, karstas dienas vidū daļa vēdlogu jāpiever, lai mazinātu gaisa mitruma zudumu. Līdzko laukā kļūst vēsāks, vēdlogi atkal jāatver.
    4. Mitrināt gaisu palīdz arī vairāku ūdensbļodu novietošana siltumnīcā uz grīdas. Daudz ūdens nevajag, pietiks ar 5–6 cm biezu kārtu. Uz nakti šīs bļodas jānes laukā, jo tad gaisa mitrums tāpat ir augsts.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē