Raksts no žurnāla Mans Mazais arhīva
Vēlāk, izceļojot uz Ameriku un atklājot ķirbjus, lampas sāka grebt no tiem. Tā kā manam dēlam dzimšanas diena ir 1. novembrī, Halovīnus nesvinam, bet svētku galdu gan ar ķirbju lampām izdekorējam, kā arī noliekam ķirbi pie durvīm – gan ne ļauno garu atbaidīšanai, bet lai ciemiņi zina, kur nākt. Izmēģini arī tu pagatavot ķirbju lampu un radīt rudenīgu noskaņu uz galda. Ķirbju lampas arī skaisti smaržo – kad svecīte iekšā ķirbi silda, telpu piepilda cepta ķirbja aromāts.
Ķirbju izgrebšanas metodes
- Veidot zīmējumu, to izgriežot.
Vispirms ķirbim nogriež cepurīti, lai varētu iztīrīt mīkstumu.
Tad, kad mīkstums iztīrīts, ar zīmuli vai flomāsteru uzzīmē vēlamo ķirbja izskatu – klasisko seju ar acīm un muti vai arī kādu puķīti, taureni, vienkārši aplīšus.
Dizainu pirms tam var izveidot uz lapas un tad pārzīmēt uz ķirbja – bērniem šī nodarbe patiks.
Un tad ar mazu nazīti pa uzzīmētajām līnijām ķirbis jāizgriež. - Negriezt ķirbim cauri, bet veidot zīmējumu tikai mizā.
Tāpat kā iepriekšējā variantā jāizņem mīkstums, taču nevis jāgriež ķirbī caurumi, bet ar dārzeņu mizojamo nazi jānogriež miza.
Vieglāk to paveikt, ja pirms tam uz ķirbja uzzīmē, ko vēlas izgrebt.
Tad atliek tikai ķirbī ielikt mazu svecīti un sagaidīt tumsu, lai varētu to aizdedzināt.
Ņem vērā! Ķirbja lampu vislabāk dedzināt 2–3 dienas, kamēr ķirbis nesāk bojāties un to var paspēt izlietot – vai nu samarinēt, vai pagatavot biezeni.