Žurnāla IEVAS Dārzs lasītāja Ance raksta:
Pirms kāda laika puķu veikalā redzēju interesantu augu – kumkvatu. Reizēm tā auglīšus nopērku lielveikalos. Man tie patīk, kaut gan ēdama ir tikai miziņa. Atceros, ka Grieķijas salās tikām cienāti ar dažādiem šī augļa saldumiem un dzērieniem. Kā kumkvatu audzē, vai tas iespējams arī mājās? Kur to varētu iegādāties?
Atbild Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja Ingūna Gudrupa.
Kumkvats (Citrus japonica) tiek saukts arī par fortunellu. Vasarā kumkvatu var iznest uz balkona vai terases. Dienas vidū to noēno no karstās pusdienas saules.
Augu stāda irdenā, vāji skābā substrātā ar pH 5,5–6,5. Speciālu, citrusiem piemērotu substrātu var nopirkt dārzu centros.
Kumkvatu laista ar nostādinātu krāna ūdeni vai lietusūdeni.
Laistot ar kaļķainu ūdeni, auga lapas ar laiku kļūst blāvas ar zaļu dzīslojumu. Augsnē veidojas nešķīstoši savienojumi, kurus kumkvats nespēj uzņemt.
Svarīgi kumkvatu nepārlaistīt!
Ja augsne būs ļoti mitra un sablīvējusies, kumkvats nīkuļos un nometīs lapas.
Paliktnī ūdens nedrīkst stāvēt! Jo īpaši tikko pārstādītiem augiem, kam sakņu sistēma nav pietiekami attīstīta.
Ja pods ir pieaudzis ar saknēm, augs ūdeni patērēs vairāk.
Mēslošanai izmanto citrusiem paredzētu mēslojumu.
Pārziemina 12–16 grādu vēsā telpā. Un atkal – nepārlaistīt!
Kumkvatus podos var nopirkt ziedu salonos, augu bāzēs un lielajos dārzu centros, piemēram, ziedu tirgotavas Lakstos veikalos, ziedu bāzē Ziedu Ekspresis, Ozola K Senukai dārza preču nodaļā.
Tā kā kumkvati nav veikalu ikdienas prece, labāk iepriekš piezvanīt un noskaidrot, vai tie pašlaik ir pārdošanā.