• Kā cīnīties ar Spānijas kailgliemežiem?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    5. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MakroBetz / Shutterstock
    Biežāk ieteiktais veids, kā atbrīvoties no Spānijas kailgliemežiem, ir to nolasīšana. Taču tas nav tik vienkārši, jo jāzina, kā pēc tam no salasītajiem kaitēkļiem atbrīvoties. Konsultē Digna Pilāte, malakoloģe.

    Spānijas kailgliemežu nolasīšana

    • Pēc iespējas salasi visus pamanītos gliemežus! Vislabāk to darīt agri no rīta vai vakarā, kad tie atstāj paslēptuves. Salasītie gliemji mehāniski jāiznīcina vai jāievieto traukos ar 10% sālsūdeni vai 1% vara sulfāta šķīdumu. Tas īpaši svarīgi, sākot ar jūliju, lai novērstu oliņu attīstību. Tā kā mīkstmieši ir ļoti dzīvelīgi, lai tie nepaspētu izmukt, traukam jāuzliek vāks. 
    • Salasītos gliemjus var arī apliet ar verdošu ūdeni, uz divām nedēļām ievietot saldētavā vai arī karstā dienā vienkārši ielikt traukā un paturēt saulē, kur tie jau pēc apmēram desmit minūtēm aizies bojā. Vasaras sākumā savāktie pieaugušie gliemji nepagūs atstāt pēcnācējus. 
    • Nesālītas gliemežu atliekas vasaras pirmajā pusē var ie­rakt zem kokiem vai krūmiem kā mēslojumu, bet, kad tie sākuši vairoties, labāk sadedzināt. Tos nedrīkst mest kompostā, lai nepiesaistītu citus sugas brāļus. 
    • Lai gliemežus sapulcinātu vienuviet, mīkstmiešu apsēstajās teritorijās var izvietot kartona kastes vai burkas ar kādu gliemežu kārumu, piemēram, salātu lapām vai kaķu barību.
    • Nekādā gadījumā gliemjus nedrīkst aiznest tālāk no dobēm uz citu vietu un palaist vaļā. Tur tie tāpat nodarīs kaitējumu augiem vai arī atrāpos atpakaļ. Kaut arī mīkstmieši izskatās lēnīgi, viņi ir ļoti mērķtiecīgi. Ja gliemezis ir paēdis, viņš no savas slēptuves nekur tālu nedodas, bet, ja nav, ar ko mieloties, tad lien tālāk ar ātrumu aptuveni 3,5 metri stundā. 
    • Diskutējams ir jautājums par gliemežu pārduršanu ar lāpstu vai samīdīšanu, ko nereti mēdz ieteikt. Iespējams, ka šādā veidā īsi pirms dēšanas no tiem var izdalīties oliņas, kas labvēlīgos apstākļos attīstīsies, tāpēc visdrošāk ir gliemjus savākt un iznīcināt. 
      Par citiem veidiem, kā cīnīties ar Spānijas kailgliemežiem, kā arī to, kā nepieļaut šo kaitēkļu iekļūšanu dārzā, lasi digitālajā žurnālā Santa+!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē