Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • Īsais kurss mikrozaļumu audzēšanā un ēšanā

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nataliia Zhekova / Shutterstock
    Mikrozaļumus var diedzēt nepārtraukti, tie liekami klāt visiem ēdieniem, tā padarot ikdienu zaļāku un garšīgāku. Tie ēdami arī kā vitamīni, jo ikkatrā lapiņā ir koncentrēts viss sēklā noglabātais spēks. Un ko gan citu vēlēties salātos, kamēr dārzā vēl nekas neaug?
    • Sēklu vajag daudz – katrs mazais dīgstiņš ir viena sēkla. Atsevišķas sēklas pāris stundu iepriekš tiek briedinātas. Saulespuķu sēklas mērcē ne ilgāk kā sešas stundas, zirņus – apmēram astoņas, jo noturot ūdenī pārāk ilgi, tās zaudē svarīgās organiskās vielas.
    • Telpa, kurā aug mikrozaļumi, nedrīkst būt mitra un nevēdināta. Gaisam jābūt sausam. Optimāli ir plus 20 grādu, bet, ja redz, ka sēkla grib pārgatavoties, samazina temperatūru līdz 18 grādiem. Ja grib, lai viss notiek ātrāk, tad noregulē uz 22 grādiem. Kopumā vajadzīga istabas temperatūra.
    • Jāizvēlas piemēroti trauciņi, kuros tiks audzēti zaļumi. Ja izmanto plastmasas kastes, būtu vēlams lietot tādas, kas paredzētas pārtikai. Var izmantot plāksnes. Tajās liek kūdru kopā ar slieku humusu, pirms tam kastīti katru reizi izmazgājot. Kad mikrozaļumus nogriež, atlikušo mantu var izmantot mēslojumam. Otrreiz tajā pašā augsnē mikrozaļumu sēklas nesēj, jo no iepriekšējās reizes tajā var būt savairojušies nevēlami mikroorganismi, sēnes, toksīni. Zemi sēklām virsū neber, sēklas uzber pa virsu, tad apsmidzina no augšas un liek virsū smagumu – tā var būt arī cita plāksne – šai stadijā tās var likt citu virs citas. Smagums vajadzīgs, lai sēklas saprastu, ka nu ir jāaug. Katru dienu viegli apsmidzina no augšas un pārskata, kā izskatās sēklas. Pēc pāris dienām smagums jānoņem, lai sēklas beidzot tiek pie gaismas un zaļumi sāk aktīvi augt. Tiklīdz smagumu noņem, dažās stundās viss mainās – no dzeltena kļūst košs. Tad no augšas vairs nelaista, tikai no apakšas – tas palīdz nesapelēt.
    • Mikrozaļumi ēšanai gatavi tad, kad galā tiem izplaukušas lapiņas. Visus mikrozaļumus griež vienreiz. Daudzkārt griež vienīgi kreses, teorētiski arī skābenes un romiešu salāti varētu ataugt vēlreiz.
    • No zirņiem aug izcili mikrozaļumi, kuru garša ir līdzīga svaigiem zaļajiem zirnīšiem. Saulespuķu mikrozaļumiem ir pikants aromāts, tie ir kraukšķīgi, saldi. Brokoļu lapiņu garša ir izteikti asa un piparota. Redīsu lapiņās paslēptās labās vielas ziemā labvēlīgi iedarbojas uz matu, nagu un ādas veselību. Kolrābju mikrozaļumiem ir rāceņiem vai saldiem brokoļiem līdzīga garša, bet rukola mikrozaļumu veidā ir maigāka nekā klasiski dārzā izaugusī. Kopumā var teikt, ka maigāka garša ir saulespuķēm, kāpostiem, brokoļiem, kolrābjiem, cukurzirņiem, amarantam, bietēm, bet asāka garša ir sinepēm, kressalātiem, redīsiem, rukolai. Un viss kopā – izcila labo vielu kombinācija! 

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk