• Hortenziju vilinājums. Kuras sugas vislabāk piemērotas Latvijas dārziem?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: krolya25, YUMIK, Flower_Garden / Shutterstock, Wikimedia Commons
    Krāšņās hortenzijas pārsteidz ar izmēru, formu un krāsu daudzveidību. Pirms iegādājies jaunu hortenziju savam dārzam, noskaidro, kādam klimatam tā piemērota, jo dažas hortenziju sugas mūsu ziemas var pārlaist tikai telpās!

    Hortenziju sugas

    1. Skarainā hortenzija (Hydrangea paniculata).
      Pašlaik pie mums ir viena no populārākajām sugām. Zieds konusveida, zied no jūlija līdz pirmajām salnām uz jaunajiem dzinumiem. Dažām skaraino hortenziju šķirnēm rudenī lapas mēdz iekrāsoties sārtas. Ziemā patīk, ja uz saknēm uzber vidēji rupju mizu mulču.
    2. Kokveida hortenzija (Hydrangea arborescens).
      Otra populārākā suga, dzimtene – Amerika. Krūmi ir vēl ziemcietīgāki, audzējami bez īpašas piesegšanas.
    3. Liellapu hortenzijas (Hydrangea macrophylla).
      Atceļojusi no Francijas, jāsargā no sala. Aukstumu līdz mīnus 5 grādiem tās iztur, tomēr, lai pārlaistu ziemu, liellapu hortenzijas jāienes vēsā telpā, kur ir aptuveni plus 3–5 grādi, tāpēc liellapu hortenzijas pie mums audzē galvenokārt podos. Vienlīdz labi aug gan skābās, gan sārmainās augsnēs, tikai – mainās ziedu krāsa. Skāba augsne paspilgtina ziedu toni, bet kaļķaina to iekrāso rozā. Liellapu hortenzijai ziedi attīstās tikai uz iepriekšējā gada dzinumiem.
    4. Robainā hortenzija (Hydrangea serrata).
      Līdzīgi kā liellapu hortenzijai, arī robainajai aukstas ziemas mēdz būt pārāk liels pārbaudījums, turklāt sala dēļ tai bieži vien neizveidojas ziedpumpuri. Tāpēc iesaka robainajai hortenzijai uz ziemu izveidot mulčas mājiņu vai apklāt ar egļu zariem. Vai arī – stādīt podā un pa ziemu ienest pagrabā.

    Latvijas dārziem piemērotākās ir kokveida un skarainās hortenzijas. Kokveida hortenzija zied agrāk – jūnijā, jūlijā –, un ziedkopas sakārtotas pusapaļos vairogos. Skarainās hortenzijas sāk ziedēt vēlāk – augustā, septembrī –, ziedi izkārtoti konusveida skarās. Kokveida un skarainās hortenzijas uz ziemu piesegt nevajag, tādēļ dārzam labāk izvēlēties tās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē