• Gribu savu bišu stropu! Ar ko sākt?

    Māja
    Inita Šteinberga
    15. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: kosolovskyy / Shutterstock
    Sākot pirmo kopdzīvi ar bitēm, parasti iesācējam rodas daudz jautājumu. Diemžēl vienu konkrētu atbildi vai padomu ir grūti sniegt. Biškopībā pieredze rodas tikai ar laiku, ar praksi. Un mācoties no savām kļūdām…

    Kā tikt pie pirmā bišu stropa?

    1. Gaidīt spietu
      Viens no variantiem, kā tikt pie bitēm, ir nolikt stropu (vēlams, ar šūnām) un gaidīt, kad tajā ielidos spiets. Ja tuvumā ir kāda drava, tad cerības lielas. Ja nav, var gaidīt ilgi un veltīgi.
      Spiets iesācējam ir labs, jo tā jau ir gatava saime, kurā ir gan māte, gan darba bites. Turklāt tas nemaksā neko! Jo agrāk pavasarī spietu dabū, jo labāk. Tajā jau var būt dējoša māte, saime strauji attīstīsies, tūliņ jau pati dosies pēc nektāra, ziedputekšņiem. Rudenī varbūt arī jaunais saimnieks tiks pie medutiņa.
      Ja bišu spiets kā rūcoša bumba sameties koku zaros vai pie ēkas, drošāk ir steidzīgi meklēt kādu, kam ir pieredze bišu darbos. Kad redzēts, kā bites savāc, nākamreiz var mēģināt pats. Protams, ja sagādāts dūmeklis un sejsargs.  
      Ja spieta izcelsme nav zināma, tas pieder atradējam, kura īpašumā dzīvā bumba ielidojusi.
      Agros maija spietus uzskata par pašiem labākajiem, jo tie sezonas laikā pagūs kļūt par spēcīgu saimi.
      Ko darīt ar spietu?
      Tiekot pie spieta, to apstrādā pret varras ērcēm. Tās ir pastāvīgas bišu pavadones un bendētājas. Vislielākais efekts apstrādei ir tad, kad saimē nav peru (uz tiem attīstās ērces), kā tas ir spietam vai bišu saimē dravošanas sezonas beigās rudenī.
      Iesācējiem vienkāršākais lietošanā ir līdzeklis Hive Clean. Tā sastāvā ir skābe un ēteriskās eļļas, nevis kaitīgā ķīmija. Līdzekli vienkārši pilina starp kārēm stropā. Bites sāks tīrīties un nokratīs arī ērces.
    2. Pirkt saimi
      - Pērkot bites, prātīgi ir pieaicināt kādu lietpratēju, kas varētu novērtēt saimes lielumu un stropa stāvokli (ja to pērk lietotu). Vasaras pirmajā pusē daudzi biškopji veido arī atdaleņus un tos tirgo.
      - Labs un lēts variants ir apzināt kādu biškopi, kurš samazina dravu vai beidz dravošanu, un iegādāties bites ar visu mājiņu un saimi tajā. Nereti tad var lētāk iegādāties arī inventāru.
      - Pirkt jaunu stropu ar visu inventāru būtu pareizāk, taču dārgāk.
      - Katrā saimē ir bišu māte, bites un trani. Pacilājot rāmīšus, var redzēt, cik māte ir laba dējēja. Maza saimīte var apdzīvot vien dažus rāmīšus. Par normāla lieluma saimi uzskata tādu, kurā ir 4–6 rāmji, kas klāti ar bitēm. Svarīgi arī tas, vai bites pērk ar māti vai bez tās. Vasaras sākumā jau būs izaudzētas jaunās mātes, kuras pievienot saimēm. Iesācējam biteniekam nevajag iegādāties īpašas, dārgas mātes, jo tās paredzētas selekcijas darbam.
      - Ja pērk bites ar stropu, koka stropiem pārbauda, vai nav satrupējuši dēļi, kādā stāvoklī grīdiņa, jumtiņš.
      - Ja saimes ar visu mājiņu pērk agri pavasarī, tad tās ir vieglāk pārvietot. Ziemas barības stropā palicis maz, ir tikai pārziemojušo bišu kamols. Ja bites iegādājas tad, kad tās jau sākušas attīstību, bišu mājas un to saturs būs krietni smagāki. Turklāt tagad saimi pārvieto lēniņām un uzmanīgi, lai nesalūztu nektāra un peru pilnās šūnas.
      - Saimes cenu rēķina pēc bišu apdzīvoto kāru skaita. Aptuvenā kāres cena ir ap 18 eiro, taču katrs bitenieks var noteikt savu. Neapsēklota māte maksā ap 5 eiro. Apsēklota māte, kura jau dēj, maksā ap 20 eiro. 
      - Iegādājoties vecas bišu mājas un saimes, kurām ligzdā ir ļoti vecas un tumšas šūnas, ir risks ievazāt dravā postīgas bišu slimības.  
      Ņem vērā! Pirms iegādāties bites, svarīgi noskaidrot, vai nav alerģiskas reakcijas uz to dzēlieniem. Ir cilvēki, kuri ar bišu hobiju nevar nodarboties.

    Biškopim vajadzīgākās lietas

    • Sejsargs. Tā sauktā bišu cepure ir pilnīgi nepieciešams pašaizsardzības līdzeklis dravā. Labāka redzamība ir caur tīkliņu, kurš ir melnā krāsā. Vislabāk ir iegādāties cepuri, kas piestiprināta blīva auduma jakai vai – vēl labāk – kombinezonam. Tad ir garantija, ka bites nepiekļūs miesai. Biškopja tērps labi noder arī vakaros, kad uzbrūk odi.
    • Kaltiņš. Bites savus dārgumus glabā labi un rāmjus stingri pielīmē stropam. Bez kaltiņa tos nevar atraut. Katram biteniekam patīk savs modelis, taču vislabākā izvēle ir garais kalts. Ar to ligzdas telpā var aizsniegt stropa grīdiņu, aizāķēt un ērtāk izcelt rāmīti.
    • Dūmeklis. Lai iešana pie stropa būtu droša, vienīgais arguments, kas atturēs bites no dzelšanas, ir dūmi. Tas atmodina senas atmiņas par meža ugunsgrēkiem, un saimes izdzīvošanas instinkts liek glābt saldo iedzīvi, piemirstot par iebrucēju. Dūmeklim var iegādāties speciālas granulas, taču var arī dārzā savākt un sakaltēt trupēt sākušus lapu koku praulus.
    • Darbojoties ar dūmekli, jāatceras par ugunsdrošību. No dzirkstelēm jāsargā gan stropa pakojums, gan zāles kūla dravā.
    • Kad darbs galā, dūmekļa saturu izkrata ugunsdrošā traukā. Var arī dūmekli apgāzt uz sāna. Vilkme tajā mazināsies, ogles nodzisīs pašas.

    Ko darīt, ja bites niknas?

    • Par mierīgākās dabas bitēm uzskata Bakfāstas šķirnes bites un to krustojumus. Tās ir vispiemērotākās iesācējiem.
    • Vismierīgāk bites uzvedas vasarā, bagātīga ienesuma laikā.
    • Svarīgi noskaidrot, kāpēc bites uzbrūk cilvēkam. Ja biškopis ar bitēm saiet naidā tad, kad vasaras beigās atņem tām medu, tās ir gluži normālas bites. Arī tad, ja kāds nemākulīgi darbojas ar lidonēm apskates laikā un tās sakaitina (piemēram, no rokām izkrīt rāmītis, stropā rakņājas pārāk ilgi utt.), visas bites reaģēs agresīvi. Pie bitēm nav prātīgi iet pirms negaisa. Ja dravā dienas vidū ierodas ar skaļiem pļaujamrīkiem, arī tad laipnu uzņemšanu gaidīt velti.
    • Par patiesi agresīvām var uzskatīt tādas bites, kuras uzbrūk cilvēkam, kas nav tiešā stropa tuvumā. Kas barā strauji metas virsū, tiklīdz tiek atvērts mājas jumtiņš, nav savaldāmas pat ar dūmiem.
    • Biškopji novērojuši, ka saimes mēdz agresīvi uzvesties, ja strops ir uz āderes. Lai mazinātu niknumu, vienkāršākais variants ir vismaz par pāris metriem pārvietot namiņu. Varbūt tad uzvedība mainās.
    • Niknai saimei iesaka nomainīt māti, jo tieši tā ir saimes rakstura galvenā noteicēja. Svarīgi iegādāties jau apsēklotu māti. Ja jauno, neapsēkloto māti apsēklos zvērīgās saimes trani, nevēlamā bišu uzvedība turpināsies.

    • Ja paša spēkiem galā netiek, aicina palīgā pieredzējušu bitenieku. Dažkārt šāda saime jālikvidē, lai no terora neciestu ģimene, kaimiņi un mājdzīvnieki. Palīdzības tālruņi, pa kuriem zvanīt profesionāliem spietu savācējiem un brīvprātīgajiem biškopības konsultantiem, meklējami Latvijas Biškopības biedrības mājaslapā www.strops.lv.

    Bišu māte atšķiras no darba bitēm. Tā ir lielāka, ar garāku pakaļgalu. Pirktās mātes parasti ir iezīmētas, un tās ir vieglāk atrast.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē