• Gribi vienmēr kārtīgu māju? Iemācies, kā neapaugt
ar lietām!

    Māja
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    18. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: pashyksvsv / Shutterstock
    Kā panākt, lai mājās vienmēr valdītu kārtība? Atbildīgi atbrīvojies no liekā un neļauj mājās ienākt jauniem krāmiem! Konsultē Asja Doļegnovska, kārtības ieviešanas konsultante, Instagram
@asja.dolegnovska.
    • Paturi mājās tikai tās lietas, kas patiešām kalpo tev (ir vajadzīgas ikdienā, tiek regulāri izmantotas, ir mīļas un patīk, ļoti noder dažādu darbu veikšanai). 
    • Lai tiktu vaļā no pašam nevajadzīgo, taču labā stāvoklī esošo lietu apauguma, eksperte iesaka tās atdot cilvēkiem, kam tās patiešām ir vajadzīgas, vai labdarībai; pārdot – jo, kas vienam lieks, citam par to prieks; atbildīgi atbrīvoties no nevajadzīgā (sašķirot un izmest atbilstošos atkritumu konteineros, nodot otrreizējai pārstādei vai izmantošanai).
    • Eksperte arī aicina visus, kas dzīvo pilsētā un ik pa laikam atbrauc uz lauku mājām, uz pilsētas mājokļu kārtības rēķina neradīt nekārtību lauku mājās. Viens no galvenajiem iemesliem šim lūgumam – laukos atkritumu apsaimniekošanas sistēma ir daudz nepieejamāka (ar mazākām atkritumu šķirošanas iespējām) kā pilsētā. Tāpēc, aizvedot uz laukiem lietas ar domu, ka tur varbūt noderēs, mēs neapzināti noslogojam lauku atkritumu sistēmu. Jo, ja vien šīs lietas patiešām nav noderīgas, kādā ģenerāltīrīšanā tās nonāks miskastē.
    • Vispieņemamākā un visdraudzīgākā dabai tomēr ir atkritumu šķirošana un atbildīga atbrīvošanās no lielās kārtošanas laikā savāktajām nevajadzīgajām un liekajām lietām.
    • Lai uzzinātu, kur tavu māju tuvākajā apkārtnē ir iespējams nodot nevajadzīgās lietas, eksperte iesaka ieskatīties atkritumi.lv – šeit var iegūt informāciju par atkritumu dalītās vākšanas punktu adresēm Rīgā un citās Latvijas pilsētās un reģionos, kā arī šķiroto atkritumu savākšanas laukumu adresēm.

    Daži piemēri 

    • Nederīgās zāles pieņem gandrīz visās aptiekās, tomēr iepriekš vēlams to noskaidrot. 
    • Baterijas – izglītības iestādēs, veikalos, DUS u. c., kur vien ir uzstādīti specializētie bateriju savākšanas konteineri.
    • Papīrus var nodot makulatūrā, makulatura.lv.
    • Grāmatas un žurnālus var piedāvāt atdot bibliotēkām.
    • Stikla pudeles un burkas var piedāvāt mājražotājiem vai likt speciālajos stiklam paredzētajos konteineros.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē