• FOTO: Skaistākās sudrabsveču šķirnes

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no SIA Onava arhīva
    Sudrabsveces ienes gaisīgu krāšņumu vasaras beigu un rudens dārzā, turklāt tās ir dekoratīvas arī pirms un pēc ziedēšanas. Īpašas šķirnes iesaka Benita Branaburga, stādaudzētavas Ozoli saimniece, audzē 13 sudrabsveču dažādības.

    10 skaistas sudrabsveču šķirnes 

    • ‘Queen of Sheba’. Āzijas sugas Actaea simplex un Amerikas sugas Actaea racemosa krustojums. Selekcionējis slavenais ainavu arhitekts Pīts Audolfs, un tā nav vienīgā viņa izveidotā sudrabsveču šķirne. Eleganta, atšķirīga no citām sudrabsvecēm – ar smalkiem, saldi smaržojošiem, baltiem ziediem lokveidīgi pārkarenos ķekaros. Lapojums bronzīgi violetsarkans, kādā brīdī vasarā pievienojas tumšzaļi sarkanais tonis. Ziedkāti ļoti tumši, sasniedz 1,2–1,5 m augstumu. Zied septembrī un oktobrī.
    • ‘Brunette’. Veido skaistus, spēcīgus, purpurmelnus lapu pudurus, virs kuriem izšaujas ap 1,5 m augstas ziedu sveces. Ziedi ir gaiši ar nelielu rozā tonējumu un ļoti smaržīgi. Zied septembrī, oktobrī.
    • ‘Chocoholic’. Sudrabsveces ‘Brunette’ sējenis. Tumši bronzīgi violetsarkans lapojums. No tumši rozā pumpuriem plaukst gaiši rozīgi ziedi, kas ziedēšanas beigās kļūst balti. 1–1,2 m augsta. Zied septembrī un oktobrī.
    • ‘Pink Spike’. Augi ir 1,2–1,5 m augsti, ar bordo krāsas lapām un maigi rozā smaržīgiem ziediem. Ziedi sakārtoti garos blīvos, maz zarotos ķekaros. Zied no augusta līdz oktobrim. 
    • ‘Hillside Black Beauty’. Liela auguma, līdz 2,2 m augsta, ar purpursarkaniem ziedkātiem un lapām. Ziedi balti, raisās no violeti tonētiem rozā pumpuriem. Ziedkopa vertikāla vai ar nedaudz noliektu galotni. Zied septembrī un oktobrī.
    • ‘James Compton’. Izveidojis ainavu arhitekts Pīts Audolfs. Gari, purpursarkani ziedkāti ar rozīgiem ziedu pumpuriem paceļas virs nedaudz gaišākām purpursarkanām lapām. Rozā ziedu pumpuriem ir violeta atblāzma, ziedi balti, patīkami smaržīgi.
    • 1,5–2,2 m augsta. Zied septembrī un oktobrī. 
    • ‘Prichard’s Giant’. Ļoti liela auguma, ziedneši ideālos apstākļos var sasniegt 3 m augstumu, parasti nav tik gari. Zaļš lapojums un ziedkāti, balti, intensīvi smaržīgi ziedi ļoti garos, slaidos ķekaros, kuru garums ir 60–90 cm. Viena no labākajām zaļa lapojuma šķirnēm, izveidota Riverslejas stādaudzētavā Lielbritānijā.
    • ‘Black Negligee’. Grezna, mežģīņu smalkuma šķirne. Tumšas, violetmelnas, dziļi šķeltas lapas un balti, smaržīgi, viegli violetrozīgi ziedi. 1,2–1,5 m augsta. Zied septembrī un oktobrī. 
    • ‘White Pearl’. Gara auguma Matsumurānas sudrabssveces šķirne, sasniedz 1–1,2 m augstumu. Gaiši zaļš lapojums un ziedkāti. Sniegbaltie ziedi raisās no zaļiem pumpuriem. Ziedi sakopoti diezgan īsās (15 cm), bet bagātīgās ziedkopās. Zied septembrī un oktobrī, reizēm var nepagūt pilnvērtīgi uzziedēt.
      Vairāk par sudrabsvecēm lasi šajā rakstā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē