• FOTO: Reanimējam sagurušās podu puķes. Lai zied visu rudeni!

    Dārzs
    Inita Šteinberga
    11. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Inita Šteinberga
    Petūnijas vasaras sākumā bagātīgi ziedēja, bet nu tās vairs neizskatās labi. Kāpēc tā, un ko darīt, lai tās atkal krāšņi ziedētu? Konsultēja: Ineta Rudzīte, stādaudzētavas Celmu Pasaule saimniece Smārdē.

    Ņem vērā

    • Atdzīvināšanai labi padodas petūnijas, pelargonijas, alisītes, fuksijas u. c.
    • Puķes, kuras iziet reanimācijas kursu, neizskatīsies glīti un gandrīz mēnesi nebūs dārza dekors. Tās ieteicams novietot viegli noēnotā vietā, aizvējā. Taču tad tās saņemsies un skaisti ziedēs visu rudeni. Jo īpaši ilgi, ja tiks pasargātas no salnām.

    Kā atdzīvināt podu puķes: fotopamācība soli pa solim

    Kāpēc puķes vairs nezied tik krāšņi un ko darīt, lai tām palīdzētu?

    Pods spiež

    • Ja puķe atstāta tajā podā, kurā nopirkta, tad jau vasaras vidū tās skaistums sāks saplakt, lai gan pods izskatās gana liels. Tas tāpēc, ka augs ir izēdis visu augsni. Mēslošana vien tad vairs nedos efektu.
    • Ko darīt? Puķu mūžu var paildzināt, pārstādot tās jaunā zemē, lielākā podā. To novērtēs gan puķes, kuras vēl glītas, gan tās, kuru smukums jau paputējis. Vasaras sākumā iegādātās puķes tikai tad var būt skaistas līdz vēlam rudenim, ja pēc nopirkšanas ir pārstādītas lielos traukos, puķu kastēs.

    Slāpst vai slīkst

    • Puķes skaistumu var zaudēt arī pēc iekaltēšanas. Tās pēc aplaistīšanas var atgūties, taču ziedpumpuri mēdz nobirt un kuplais augums ir zudis. Visļaunākais, ja puķes ir pārlaistītas. Piemēram, puķu kastē vai podā apakšā nav cauruma, tās iemērktas vanniņā uz vairākām dienām u. tml.
    • Ko darīt? Pēc sausuma šoka atguvušos puķi var glābt, ja apgriež, cītīgi laista un mēslo. Ar tādām, kas slīkušas, nopūlēties nav vērts. Labāk pirkt jaunas.

    Mirst badā

    • Nereti kļūmīgi uzskata, ka vasaras puķēm neko papildus nevajag dot, jo mēslojums jau ir iestrādāts substrātā, kurā puķe aug. Ar pamatmēslojumā iestrādāto barību pietiek tikai īsam laikam. Lai vasaras puķēm būtu kupls lapojums un krāšņi ziedi, tām ir ļoti daudz jāēd.
    • Ko darīt? Ja pods neliels, augu var pārstādīt svaigā substrātā. Ja puķes aug lielās kastēs, tad jāsāk mēslot. Ir puķu mīļi, kuri iesaka papildbarību pievienot pat katrā laistīšanas reizē, tikai vājākā koncentrācijā, nekā norādīts mēslošanas līdzekļa instrukcijā. Optimāls variants – mēslot divas reizes nedēļā. Arī mēslošanas līdzekļus der pamainīt. Vasaras puķes regulāri mēslo, kamēr vien tās aug un zied.

    Cieš no taupības

    • «Neaug un neaug puķes, kaut arī labi mēsloju,» nereti skumst tie, kas mēģina ietaupīt un puķes stāda vienkāršā dārza zemē vai, vēl sliktāk, tajā pašā vecajā zemē, kurā puķes augušas pērnvasar. Puķēm noteikti neder arī nezināmas izcelsmes un sastāva melnzeme.
    • Ko darīt? Skaisti ziedēs tikai speciāli sagatavotā substrātā stādītas puķes, piemēram, speciāli puķu kastēm, traukiem un piramīdām paredzētajā augsnē. Ja speciālais substrāts šķiet pārāk dārgs, apmēram trešdaļu poda var piepildīt ar dārza zemi, bet pārējo piebērt ar augstvērtīgu, svaigu substrātu. Stādot puķes speciālajā substrātā, arī jālaista daudz retāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē