• FOTO: Ko stādīt dārzā košam akcentam rudenī, ziemā un pavasarī

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    12. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    9/12Kizils (Cornus Mas)

    Kizils (Cornus Mas)

    Parastais kizils jeb ēdamais grimonis uzzied pirms lapu saplaukšanas no aprīļa līdz maijam ar zeltaini dzelteniem čemuros sakārtotiem sīkiem ziediņiem. Izaug 4–5 metrus augsts. Tas ir ātraudzīgs, ar noapaļotu vainagu, gaiši zaļu vai zilganzaļu lapojumu, rudenī krāsojas izteikti sarkans. Augļi – tumši vīnsarkani kauleņi ar saldskābu garšu, nogatavojas septembrī, oktobrī. 

    Skaistas šķirnes 

    • Parastais kizils ‘Flava’. Ap 4 m augsta. Dzelteni, 2–3 cm lieli augļi, kuru garša nedaudz atgādina ananasus. Augļi nogatavojas augusta sākumā.
    • Parastais kizils ‘Golden Glory’. 3–4 m augsta šķirne. Stāvs vainags, augļi līdz 3 cm lieli, sarkani, saldi. 

    Kas jāzina audzējot?

    • Patīk mālaina, nedaudz sārmaina augsne (pH 7,0–7,5), ko ielabo ar kūtsmēsliem. Pacietīs arī mitrākas vietas, bet ne ilgstošu ūdens uzkrāšanos.
    • Ieteicams stādīt no vējiem aizsargātā vietā, saulē vai vieglā noēnojumā, bet saulē būs lielākas ogas.
    • Sausuma periodos vēlams laistīt.
    • Vari droši apgriezt, īpaši, ja dārza platība ir ierobežota. Noteikti jāizgriež sausie un slimie zari. Ja vēlies, lai stumbrs būtu augstāks, likvidē sānu dzinumus.   
    Augļi rudenī nogatavojas pakāpeniski, tāpēc zaros vienlaikus redzami gan zaļi un cieti augļi, gan gatavie, kas ir tumši vīnsarkani un nedaudz caurspīdīgi. 

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē