Kizils (Cornus Mas)
Parastais kizils jeb ēdamais grimonis uzzied pirms lapu saplaukšanas no aprīļa līdz maijam ar zeltaini dzelteniem čemuros sakārtotiem sīkiem ziediņiem. Izaug 4–5 metrus augsts. Tas ir ātraudzīgs, ar noapaļotu vainagu, gaiši zaļu vai zilganzaļu lapojumu, rudenī krāsojas izteikti sarkans. Augļi – tumši vīnsarkani kauleņi ar saldskābu garšu, nogatavojas septembrī, oktobrī.
Skaistas šķirnes
- Parastais kizils ‘Flava’. Ap 4 m augsta. Dzelteni, 2–3 cm lieli augļi, kuru garša nedaudz atgādina ananasus. Augļi nogatavojas augusta sākumā.
- Parastais kizils ‘Golden Glory’. 3–4 m augsta šķirne. Stāvs vainags, augļi līdz 3 cm lieli, sarkani, saldi.
Kas jāzina audzējot?
- Patīk mālaina, nedaudz sārmaina augsne (pH 7,0–7,5), ko ielabo ar kūtsmēsliem. Pacietīs arī mitrākas vietas, bet ne ilgstošu ūdens uzkrāšanos.
- Ieteicams stādīt no vējiem aizsargātā vietā, saulē vai vieglā noēnojumā, bet saulē būs lielākas ogas.
- Sausuma periodos vēlams laistīt.
- Vari droši apgriezt, īpaši, ja dārza platība ir ierobežota. Noteikti jāizgriež sausie un slimie zari. Ja vēlies, lai stumbrs būtu augstāks, likvidē sānu dzinumus.