Trejlapu poncirs
Trejlapu poncirs (Poncirus trifoliata). Tas ir vienīgais citruss, ko Latvijā varētu diezgan sekmīgi audzēt arī laukā. Vārdu sakot, kad staigāju pa Austrijas parku, nejauši man dzeltens bumbulītis iekrita kabatā…
No sēkliņām savairoju, un atkal – viens pods ar stādu palika plēves mājā, sakne izlīda podam pa apakšu ārā, un man bija žēl raut laukā. Izauga, sāka ziedēt un ražot smukos, dzeltenos bumbulīšus. Auglīši kādus 5 centimetrus diametrā, un – ak, tā samtainā citrusu smarža! Mīkstums ir ēdams.
Garša? Nav tik skāba kā citronam un nav tik garšīga kā apelsīnam, drusku ar greipfrūta rūgtumu. Kad rudenī lobu laukā sēkliņas, no mīkstuma paēdu. Bet bērni gan, protams, tādu neēd.
Der ievārījumiem. Vienīgi ilgi jāķēpājas ar sagatavošanu, jo auglītis nav liels un sēkliņu ir diezgan daudz. Bet intereses pēc var pamēģināt iestādīt. Kāpēc ne?!