• FOTO: Augu kolekcionāres Zaigas Graudiņas ieteiktie retumi un pērles

    Māja
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    29. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    7/13Pieclapu akēbija

    Pieclapu akēbija

    Pieclapu akēbija (Akebia quinata). Jeb kā Andrejs Svilāns saka – piecstarainā akēbija.

    Esot visizturīgākā no pavisam piecām šo liānu sugām, kuras dabiski aug Japānā, Ķīnā un Korejā. Man siltumnīcā uzvijusies jau 7–8 metru garumā. Vienkārši bija pāris podi aizmirsušies uz zemes, un liāna iesakņojās, nerāvu ārā – nospiedu, lai aug ar’!

    Sakstagalā pa ziemu sals taču kniebj ne pa jokam, un plēves mājā aukstums ir gandrīz tāds pats kā laukā, vienīgi tajā nekad nav vēja. Laukā pati vēl neesmu stādījusi, bet Latvijas rietumos un vidusdaļā pieclapu akēbija aug ārā, manā zonā – ne vējā. Ja bargā ziemā apsalst līdz sniega segas līnijai, liāna veiksmīgi atjaunojas.

    Pavasarī ir tumši brūnīgi, violeti bordo ziediņi, ļoti jauki smaržo, rudenī ienākas 10 centimetru gari auglīši – kā banāniņi, pa diviem trim čupiņā. Īpatnēji zili lillā krāsā un ir ēdami, garšīgi. Augļus var pildīt ar maltu gaļu un sautēt līdzīgi kā papriku.

    Akēbijas augļi
    Akēbijas augļi

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē