• Duša koka stumbrā! Radoša ideja lauku mājai

    Māja
    Liene Millere
    3. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tatjana Vinogradova
    Izrādās, ka ērtu, skaistu un neparastu dušu var uztaisīt arī no savu mūžu nodzīvojuša koka! Marita Oldere saka: «galvenais, lai ir radoša galva un rokas, kas nebīstas darba.» Iedvesmojamies no darītājiem!

    Projekta dosjē

    • Projekts realizēts Alūksnes pusē.
    • Projekta autori – Marita Oldere un Armands Dreimanis. 

    Kad Marita un Armands iegādājās īpašumu, uz tā nebija nevienas būves, izņemot kādas vecas kūts pamatus. Viņi sāka teritorijas sakopšanas darbus nedēļas nogalēs, bet vasarās nakšņoja teltī un pusdienas gatavoja ugunskurā. Ja Armandam mazgāšanās ar akas ūdeni nesagādāja nekādas problēmas, Maritai ļoti pietrūka nomazgāšanās siltā ūdenī, un tā radās plāns izveidot āra dušu.

    Tobrīd netālu esošais kaimiņš ceļa malā izzāģēja vecās liepas. Viens no stumbriem bija gājis bojā – tam bija iztrupis vidus. Armands izdomāja, ka tas tomēr ir vēl gana labs lietaskoks, ko varētu izmantot saimniecībā.

    Soli pa solim

    1. Pirmais, ar ko jāsāk, – piemērotas vietas atrašana. Šajā gadījumā tā ir saulaina vieta netālu no dīķa blakus bērzu birzij. Ļoti svarīgi, lai visas dienas garumā dušu apspīd saule, jo tas ir vienīgais enerģijas avots, kas silda ūdeni. 
    2. Lai mazgājoties nav jāstāv dubļos, jāpadomā par labu pamatu. Pamats ir vajadzīgs arī konstrukcijai – lai tā būtu stabila. Armands ar zemes urbi zemē izveidoja caurumus, kuros sapildīja betonu un ievietoja plakandzelžus, pie kā stiprināt koka detaļas. Tad no polikarbonāta tika uztaisīta ovāla veidne, kas piepildīta ar betonu, – tā kalpo par dušas grīdu. 
    3. Vecās liepas stumbrs tika pārzāģēts uz pusēm, tā vidus kārtīgi iztīrīts. Sākumā notika rupjā tīrīšana ar motorzāģi, bet pēc tam viss tika izpulēts ar leņķa slīpmašīnu. Dušas karkasa iekšpuse pārklāta ar lineļļu. Izmantojot traktortehniku, dušas karkass tika pacelts, lai to piestiprinātu pie iebetonētajiem plakandzelžiem.
    4. Jumta rāmis uzmetināts pašu spēkiem. Tas veidots tādā pašā formā kā betonētā grīda. Uz jumta karkasa stiprināta cementa-stikla šķiedras plāksne, kas nokrāsota ar eļļas krāsu, lai ziemā tā neaiziet bojā. 
    5. Ūdens rezervuāram izmantots vecs boilers. Pareizāk sakot, tā iekša. Tas nokrāsots melnā krāsā, lai saulē ūdens ātrāk uzsilst. Ūdens tiek pievests no akas, bet, ja tajā ūdens līmenis krities, var izmantot dīķa ūdeni. Dušas komplekts savienots ar boileri.
    6. No priežu zariem pieskrūvēts dekoratīvs elements. Dekoratīvie dēļi piegriezti tā, lai būtu maksimāli pietuvināti dušas formai, un tie kalpo par plauktiem.

    Izmantotie instrumenti:

    • leņķa slīpmašīna
    • motorzāģis
    • elektriskais skrūvgriezis
    • zemes urbis

    Daļa koka stumbra palika pāri, tā izmantota lietderīgi – dekoratīvo puķpodu radīšanai, kuros tagad brangi aug tomāti un garšaugi. Atlikušais materiāls sazāģēts 10 un četrus centimetrus biezos dēļos – tā sauktajos neapzāģos – un izmantots par āra sola pamatu un atzveltni. Sola pamatne stiprināta uz atlikušā stumbra pusītēm. 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē