• Diļļu un pētersīļu krājumi ziemai! Kā kaltēt garšaugus karstā gaisa friterī jeb air-fryer?

    Dārzs
    Aiva Alksne
    9. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: 5PH / Shutterstock
    Katrs, kurš saldējis dilles, zina, ka to smarža pamazām pārņem visu saldētavu. Bet kā citādi uzglabāt diļļu un citus garšaugu krājumus ziemai? Savā pieredzē dalās Gundega Upe, grāmatvede un dārzniece, patīk eksperimentēt virtuvē.

    Augļu žāvētāja man nav, bet zemeņu un garšaugu žāvēšanai es izmantoju air-fryer katlu. Viena no tā programmām tā arī nosaukta – dehidration (tātad – kaltēšana).

    Viss sākās ar zemenēm. Tīras zemenes sagriežu 2–3 mm biezās ripiņās (esmu atklājusi, ka šis ir ideālais biezums), salieku uz restītes, kas pārklāta ar cepampapīru, un lieku savā karsta gaisa katlā 55–60 grādu temperatūrā uz piecām ar pusi vai sešām stundām. Rezultātā sanāk vieglas, sausas zemeņu šķēlītes, kas saglabājušas gan savu garšu, gan krāsu. Un visa māja smaržo pēc zemenēm! Izkaltētās zemenes izmantoju, kūkas gatavojot, pievienoju brokastu pārslām un auzu pārslu biezputrai, lieku limonādē un tējā. Dažreiz arī vienkārši sadrupināt pa virsu kūkai kā dekoru.

    Tāpat kaltēju arī pētersīļus un dilles ziemai. Vienreiz pamēģināju un sapratu, ka turpmāk vairs nesaldēšu, tikai kaltēšu. Viss gaužām vienkārši – lieku air-freyr tīras, sausas pētersīļu lapiņas vai dilles (bez resnajiem kātiem) un ļauju 6 stundas 60 grādu temperatūrā žāvēties. Pēc tam dilles ar šķērēm sagriežu un ar rokām vēl sasmalcinu, pētersīļu lapiņas arī sadrupinu sīkāk. Šovasar tādā pašā veidā esmu iecerējusi kaltēt arī kinzu un baziliku.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē