- Uz palodzēm un apsildāmajās siltumnīcās turpini sēt un audzēt dēstus. Tomātu, papriku un baklažānu dēsti regulāri jāmēslo, ja substrātam nepievienoji lēnas iedarbības mēslojumu.
- Nelaisti pārāk bieži, lai substrāts nekļūtu vēss, nezaudētu gaisu un no tā neizskalotos barības elementi. Laisti mēreni, katrreiz ūdenim pievienojot mēslojumu, lai dēsti augtu vienmērīgi un nesāktos infekcijas. Sausos, pilnīgi šķīstošos mēslošanas līdzekļus, piemēram, kristalonus, pievieno 1–1,5 g uz litru ūdens. Vienkāršāk un ērtāk lietot šķidro mēslojumu, piemēram, Vito, pievienojot vienu pudeles vāciņu litram ūdens. Nav jēgas lietot augšanas veicinātājus, jo vislabākie augšanas veicinātāji ir optimāla temperatūra, pietiekams apgaismojums, nodrošinājums ar ūdeni un barības elementiem.
- Audzējot istabā, gaismas trūkuma dēļ dēsti stīdzē. Mazināt stīdzēšanu palīdz ierobežota laistīšana, mēslojuma lietošana un arī retināšana. Laikam kļūstot siltākam, dēstus pārvieto uz lodžiju, kur ir gaišāks un vēsāks. Arī tas mazina dēstu stīdzēšanu.
- Ja stādi tomēr pastīdzējuši, iespraud katrā podā vismaz vienu, bet labāk divus bambusa mietiņus. Dēstus balstiem var piestiprināt ar speciāliem plastmasas klipšiem, bet tomāti arī paši ar lapām itin labi turas pie mietiņiem.
- Ja augiem uz palodzes kļūst par karstu, ar līmlenti pielīmē stiklam baltu papīru, tas izkliedēs gaismu un mazinās pārkāršanu.
- Aprīļa otrajā pusē, kamēr nav atslēgta apkure, iesēj dēstiem ķirbjaugus – ķirbjus, kabačus, melones, arbūzus. Gurķus dēstiem var sēt aprīļa beigās, jo tos nav vērts audzēt ilgāk par 20 dienām un siltumnīcā var stādīt, kad gaisa temperatūra kļūs stabili augstāka par 17 grādiem. Parasti tas notiek maija vidū. Ja gurķus audzēsi atklātā laukā, dēstiem tos sēj maija beigās.
- Dažas nedēļas pirms sējas vai stādīšanas bagātini siltumnīcas un sakņu dobes augsni ar derīgajiem mikroorganismiem. Audzējot gurķus, tomātus vai zemenes lielākās platībās, izvēlies Trihodermīnu, bet piemājas dārzam – Biomiksu vai Mikrobioloģisko mēslojumu dārzeņiem, kam ir plašāks darbības lauks. Mikroorganismus atkārtoti iestrādā ik pēc 4–5 nedēļām.
Par citiem aktuālajiem dārza darbiem lasi Mans Dārzs aprīļa numurā!