• Blusu laiks ir klāt! Kā pasargāt mājas mīluli no blusu invāzijas?

    Mājas mīlulis
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: IRINA ORLOVA / Shutterstock
    Neviens mājdzīvnieks nav pasargāts no blusām, lai cik tīrīgs būtu saimnieks un lai cik kārtīgs būtu viņa mājoklis. Uz rudens pusi blusas ir savairojušās, tāpēc pietiek tikai iziet no mājām, un izsalkušajiem kukaiņiem rodas iespēja iesprukt tava mīluļa kažokā, apmesties uz cilvēka ķermeņa vai kā citādi nokļūt pie sava pusdienu galda. 

    Kā liecina veterinārārstu pieredze, blusas ir visiem dzīvniekiem. Īpaši uz rudens pusi, jo visu vasaru asinssūcēju skaits aug augumā un tie ļoti aktīvi meklē saimniekus. Ja netiek lietoti speciāli līdzekļi, no blusām ir gandrīz neiespējami izvairīties.

    Kā konstatēt, ka mīlulim ir blusas?

    • Dzīvnieks biežāk kasa un laiza ķermeņa apvidu, kur parasti blusas mēdz kost, – suņiem tā ir muguras pēdējā trešdaļa (pie astes, cirkšņos, pakaļkājās u. c.), kaķiem muguras pēdējā trešdaļa un arī kakls.
    • Pašķirstot vilniņu blusu iecienītajās vietās, var pamanīt pašus kukaiņus vai to fekālijas, kas izskatās kā melni netīrumi. Lai noskaidrotu, kas tie par netīrumiem, noguldi mīluli uz balta papīra dvieļa vai auduma gabala un izķemmē. Ja izbirušie melnumiņi saslapinot kļūst sarkani, nav šaubu – mīlulim ir blusas.

    Kā pazīt blusu izraisītu alerģiju?

    Blusu košana un pārvietošanās pa apmatojumu rada diskomfortu visiem dzīvniekiem, bet daudziem mēdz rasties arī alerģiska reakcija. To izraisa vielas, ko satur blusu siekalas. Jo ātrāk pamanīsi sava mīluļa jutīgumu un atbrīvosi viņu no šiem kukaiņiem, jo labāk. Citādi viņam var izveidoties alerģiskais dermatīts. 

    Kādas ir alerģijas pazīmes? 

    • Ļoti izteikta nieze vietās, kur uz ķermeņa mēdz rosīties blusas, mīlulis bieži un stipri kasās, iespējams, cenšas berzēt gar mēbelēm sānus, turklāt šāda uzvedība novērojama, arī ja blusas nekur nemana. Ja dzīvniekam ir izteikta alerģiska reakcija, pietiek ar vienu blusas kodienu, lai viņš divas nedēļas kasītos.
    • Dzīvnieks intensīvi laiza niezošo vietu, ar zobiem plēš apmatojumu.
    • Sakasītajās vietās uz ādas ir izsitumi. 

    Kad vērsties pie veterinārārsta?

    • Ja dzīvniekam ir alerģija.
    • Ja, ilgstoši cīnoties, netiec no blusām vaļā.
    • Ja kādā no sakasītajām vietām radies ādas iekaisums. 

    Kā tikt vaļā no blusām?

    Lai tiktu vaļā no blusām, svarīgi iznīcināt tās visās attīstības stadijās. Tāpēc apkarošana jāizvērš plašā frontē: ar speciālajiem preparātiem vispirms ir jāapstrādā dzīvnieks, tad viņa guļvieta mājoklī, visbeidzot viss dzīvoklis. Ja sunim ir būda, jāapstrādā arī tā. Dažkārt pretblusu līdzeklis jāizsmidzina pat plašākā apkārtnē – kāpņu telpā, privātmājas pagalmā, voljērā. Atkarībā no izvēlētā preparāta darbības ilguma apstrāde ir jāatkārto.

    Veterinārajās aptiekās tiek piedāvāti ļoti dažādi līdzekļi pret blusām: kaklasiksnas, šampūni, pulveri, kas kaisāmi dzīvnieka kažokā, izsmidzināmi vai skaustā pilināmi preparāti, tabletes, kā arī šķidrumi virsmu apstrādei. Tie atšķiras pēc iedarbības ilguma un efekta: vieni līdzekļi blusas tikai atbaida, otri gan atbaida, gan nogalina, trešie ietekmē jau iekodušo kukaiņu spēju vairoties. Turklāt, izvēloties pretblusu līdzekļus, jāņem vērā arī dzīvnieka veselības stāvoklis. Tāpēc vēlams konsultēties ar veterinārārstu, lai izvēlētos mīlulim vispiemērotāko variantu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē