• Ar ko mulčēt zemenes, lai mazāk jāravē un jālaista?

    Dārzs
    Inita Šteinberga
    11. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: PhotobyIA / Shutterstock
    Mulča vai segums zemeņu stādījumiem noteikti vajadzīgi, jo tie aiztur nezāļu augšanu, saglabā augsnē vienmērīgu mitrumu. Par to, kādu mulču izvēlēties, konsultē Guntars Dzērve, agronoms saimniecība Augusta Zemenes.
    • Katram sava pieredze, kas derīgāks, bet saimniecībā Augusta Zemenes par labāko variantu uzskata ziemāju salmus (rudzi, mieži).
    • Gan pļautajai zālei, gan sienam ir trūkums – mitrā laikā uz tiem attīstās puves, tas rada problēmas gan pašam augam, gan ogām. Ja tomēr izlemts lietot kādu no šīm mulčām, vismaz ap pašu zemeņu ceru ieteicams apbērt parastu mizu mulču (smalko frakciju). Tas pasargās zemenes sakņu kakliņu no izsalšanas kailsalā, turklāt zemenēm patīk, ja augsne mazliet skābāka (ap pH 5,6–5,8).
    • Pēdējā laikā sevišķi populārā audzēšana uz melnā ģeotekstila vērtējama dažādi. Nezāles un mitrumu tas gan aiztur, taču pēdējo gadu karstajās vasarās ogulāji uz tā izdeg. Ja guļ ogas, tās dažkārt izvārās. Sevišķi, ja lapojums nav sevišķi kupls. Piemēram, šopavasar karstajā maijā tā bija nopietna problēma stādījumiem. Savukārt, ja klāj balto ģeotekstilu, tad nezāles to tik un tā ceļ uz augšu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē