• Ar ko mazgāt grīdu, lai tā būtu patiešām tīra?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    26. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: phM2019 / Shutterstock
    Ko pievienot grīdas mazgājamam ūdenim, ja šķiet, ka ar to vien ir par maz, lai māja būtu tīra? Apkopojam praksē pārbaudītus, iedarbīgus līdzekļus, kas palīdzēs parketa, linoleja un flīžu grīdu uzkopšanā.

    Pirms ķeries pie tīrīšanas

    • Novērtē grīdas stāvokli. Iespējams, ka ar mazgāšanu vien nepietiek un vajadzīga seguma restaurācija. Piemēram, ja neapstrādāta koka grīda laika gaitā kļuvusi tumša, labāk virskārtu noslīpēt un pārklāt ar eļļu vai laku. Tad, mehāniski kasot netīrumus, nebojāsi segumu un turpmāk būs ērtāk kopt.
    • Izvēlies katram segumam piemērotus tīrīšanas līdzekļus. Tas, kas der laminātam, var sabojāt eļļotu grīdu. Tas, kas der flīzēm, var bojāt laminātu.
    • Nepārcenties! Uzkopjot grīdas ikdienā, pietiek ar siltu ūdeni un kādu vieglu sārmainu līdzekli.

    Praksē pārbaudīti līdzekļi

    • Pievieno ūdenim nedaudz lavandas eļļas vai augu novilkuma. Māja patīkami smaržos, turklāt lavanda nepatīk blusām. 
    • Dēļu grīdas vislabāk tīrīt ar sodu, tā ļoti labi iztīra traipus, noņem netīrumus. Spainī karsta ūdens ieber divas ēdamkarotas un kārtīgi samaisa. Mazgā ar mopsi
    • Lai linoleja grīda spīdētu, ūdenim var pievienot mazliet cepamās eļļas. Tā noņem pelēko vai balto nokrāsu, segums šķiet spīdīgāks un svaigāks. 
    • Flīžu grīdu tīrīšanai labi noder Harpic, kas paredzēts tualetes podu tīrīšanai. Piemēram, pēc kārtīgas ballītes to nelielā daudzumā pievieno spainim ar ūdeni. Ja kultūrslānis ir tik biezs, ka vairs nav iespējams saskatīt dabīgo grīdas seguma krāsu, uzspied līdzekli uz seguma tīrā veidā un ļauj nedaudz iedarboties. Tas labi attaukos un dezinficēs virsmu. Nekādā gadījumā šo tīrītāju neizmanto eļļotu koka grīdu uzkopšanai. Tajā ir liels hlora daudzums, kas balina un segumu var padarīt plankumainu. Uzmanies no auduma un hromētu detaļu saskares ar šo līdzekli. 
    • Pirms flīžu grīdas mazgāšanas iztīri šuves. Šuvojuma tīrīšana ir sevišķi sarežģīta, ja izraudzīts gaišs tonis. Var izmantot galda etiķi. Labākais līdzeklis tīrīšanai ir stipra sadzīves ķīmija, piemēram, Harpic, un asa birste. Ļauj līdzeklim iedarboties, līdz sasniegts vēlamais rezultāts! 
    • Meklē specializētās ķīmijas veikalu. Ja grīdas ir nostaigātas vai ieēdušies traipi, ieteicams uzkopšanai paredzēto ķīmiju iegādāties specializētās tirdzniecības vietās. Šādos veikalos pārdevēji būs krietni zinošāki un līdzekļi – efektīvāki. Eksperimentē uzmanīgi. Ja neesi pārliecināts par izvēlētā ķīmiskā līdzekļa iedarbību, vispirms izmēģini to kādā stūrī, neuzkrītošā vietā.
    • Izmanto līdzekli, kas veido aizsargslāni. Ņem vērā, vai to pēc grīdas tīrīšanas atļauj seguma veids. Linolejam vai laminātam var izmantot vasku. Lielāku telpu gadījumā var izīrēt kādu pulēšanas iekārtu. Mazākām var izmantot šķidros vaskus, kas nav jāpulē.
    • Ļoti labi līdzekļi grīdām ir zīmolam Seal. Mazgājot parketu vai flīzes, pievieno atbilstošo mazgāšanas līdzekli, uzreiz ir spīdums, nevajag pēc tam vairs neko spodrināt. 
    • Grīdu vaskošanai var izmantot Igaunijā ražotu Chemi-pharm metalizēto vasku, kam pievienots liels daudzums polimēru. Paņem pieclitru kanniņu, palej un – atkal ar mopsi pāri. Tas dod spīdumu un aizsargā grīdu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē