• Apnicis frizēt dzīvžogu? Izvēlies tūju šķirnes, kas jāgriež mazāk!

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    10. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Tādai piramīdveidā šauri augošai šķirnei kā 'Smaragd’ var piegriezt tikai augstumu un nedaudz pielīdzināt sānus.
    Foto: Volodymyr_Shtun / Shutterstock
    Tādai piramīdveidā šauri augošai šķirnei kā 'Smaragd’ var piegriezt tikai augstumu un nedaudz pielīdzināt sānus.
    Ja vēlies skaistu, zaļu un glīti cirptu dzīvžogu, tūju griešana jāveic apmēram trīs reizes gadā. Tomēr griešanas darba apjomu iespējams samazināt, izvēloties kompaktākas un lēnāk augošas tūju šķirnes.

    Konsultē Andrejs Vītoliņš, stādaudzētavas Dimzas vadītājs.

    • ‘Dumosa’, ‘Rheingold’, ‘Yellow Ribbon’ vai pavisam kompaktās un zemu augošās ‘Tiny Tim’ tikpat kā nevajag griezt, ja nu vienīgi reizi gadā vai pat retāk nedaudz pieformēt. Un arī tas tikai tāpēc, lai apmierinātu īpašnieka estētiskās jūtas.
    • Ja teritorija ļauj un kaimiņiem netraucē, tad var izvēlēties arī brīvi augošu tūju dzīvžogu. Tāda piramīdveida šauri augoša šķirne kā ‘Smaragd’, šaura kolonnveida ‘Boothii’ un kolonnveida ‘Columna’ šādam mērķim ir ļoti piemērotas. Lauku teritorijā pat Latvijā populārākajai tūju šķirnei ‘Brabant’ var ļaut vaļu – tur to četrus piecus metrus augstais dzīvžogs labi iederēsies. 
    • Mazāk pūļu būs jāvelta jau minētajām kolonnveida tūjām, kurām sāni apgriežami minimāli, formējot galvenokārt tikai augstumu un veidojot to vai nu plakanu, vai konusveida.
    • Savukārt, izvēloties strauji augošo šķirni ‘Brabant’ vai tādas liela auguma tūjas kā ‘Semperaurea’, ‘Aureospicata’, būs nepieciešama gan sānu, gan augšas apgriešana. Turklāt, jo kompaktāka izmēra dzīvžogā vēlēsimies ierūmēt šīs tūjas, jo vairāk darba būs jāvelta – var gadīties, ka apgriešana būs nepieciešama teju trīs četras reizes gadā. Turklāt ierasti šo tūju dzīvžogu veido taisnstūra formā, augstumu izvēloties ap diviem metriem (nu tā, lai kaimiņus neredz), bet platumu cenšoties samazināt pat līdz pusmetram. Tas draud ar to, ka dzīvžogs veidosies pliks, ļoti kaulains un tā uzturēšana prasīs milzu pūles. Piemērotāks platums ‘Brabant’ tūju dzīvžogam būtu vismaz metrs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē