Aug visur
- Sausserži nav izvēlīgi augsnes ziņā. Vēlamā augsnes reakcija ir pH 5–7. Tos var stādīt jebkurā iekoptā dārza zemē. Pat nevajag papildus ielabot stādāmo bedri. Taču, protams, plikā smiltī nekas labi neaugs.
- Ja augsne sevišķi nabadzīga, auga dzīves vietu ielabo. Kad krūms būs ieaudzies, spēs pielāgoties arī trūcīgākai zemei.
- Vislabākā vieta būtu augļudārzā, kur tiem vieglu paēnu sniegtu koku lapotnes. Krūms augs un ražos arī klajā laukā, taču tiešos saules staros tā lapas kļūst neglītas. Tās izskatās it kā apbrūnējušas. Taču tā nav slimība vai kaitēkļu nedarbs. Auga attīstību un ražu tas neietekmē.
- Sausā pavasarī jauno krūmiņu pēc iestādīšanas laista. Vēlākos gados laistīšanu nevajag.
Neprasa pūles
- Pieticīgais sausserdis ir laba alternatīva tiem, kam neizdodas dārzā ieaudzēt kaprīzās krūmmellenes. Lielāku vai mazāku ražu no krūma var novākt katru gadu, pat īpaši nepiepūloties ar kopšanu. Protams, katrs krūms būs pateicīgs un ražos labāk, ja ik pa laikam izgriezīs pa vecajam zaram, paretinās sīkos dzinumus, izgriezīs nokaltušos zarus u. c. Taču to var arī nedarīt, un raža būs tik un tā.
- Vecos, nokarenos zarus ieteicams nogriezt, lai krūmu būtu vieglāk appļaut. Šķirnēm, kurām ir kupolveida vainags ar nolaideniem zariem, der gatavot balstus.
- Lielākā auguma sausseržus ar stāviem zariem var audzēt kā dzīvžogu. Sausserži lieliski pacieš apcirpšanu. Pat regulāri frizēti, tie pamanīsies dot arī ogas. Dzīvžogam labāk izvēlēties vienas šķirnes vai vismaz līdzīga auguma krūmus, lai tie nenomāktu cits citu.
- Mazā dārziņā vai uz terases sausseržus var audzēt arī kā toveraugus. Ražu var vākt pat tad, ja tas stādīts tikai 5 l tilpuma podā.
- Vienkāršākais veids, kā tikt pie jauna sausserdīša, ir pavairot to ar noliektņiem.
1. Izvēlas lunkanu zariņu, kas sniedzas līdz zemei. Pieliec to.
2. Uzber augsnes kalniņu un uzliek smagu akmeni vai pagali. Tas piespiedīs zariņu zemei un arī saglabās vienmērīgu mitrumu, kas veicinās labāku apsakņošanos. Līdz nākamajam pavasarim jau būs izveidojies jauns stādiņš .
Jābaro mēreni
- Krūms labā dārza augsnē ražos arī nemēslots, taču pavasarī katrs būs pateicīgs, ja to pabaros. Der gan ogulājiem paredzētais kompleksais pavasara mēslojums, gan dabiskas izcelsmes labumi. Piemēram, apdobē var uzbērt kūtsmēslu (arī vistu mēslu) vai aitu vilnas granulas. Ja ir krājumā, der arī satrūdējuši kūtsmēsli, komposta zeme u. c. Pavasarī, intensīvas attīstības sākumā, krūms priecāsies, ja tiks aplaistīts ar kādu vircūdeni – der gan nezāļu, gan kūts virca. Apdobi var apbērt ar neitralizētu kūdru.
- Labs mēslojums ir arī pelni. Tos vienmērīgi uzputina sakņu zonā. Ap lielu krūmu apkaisa ne vairāk kā pusspaini pelnu. Nedrīkst pārdozēt!
- Sausserži mostas agri, tāpēc arī mēslojumu vēlams dot pēc iespējas agrāk.
Garšo veselīgi
- Sausseržu ogas izskata un garšas ziņā līdzinās mellenēm. Taču ir skābākas un ar specifisku piegaršu. To lielākā vērtība – agrā raža. Sausserži ir ēdami jau pirms zemenēm. Ogās ir tā pati zilā viela antocianīns, kas ir mellenēs un kuru uzskata par cilvēkam īpaši veselīgu antioksidantu.
- Lai varētu vākt ražu ilgāku periodu, ir vērts iestādīt šķirnes ar atšķirīgu ienākšanās laiku.
- No sausseržu ogām sanāk ļoti gards ievārījums. Tam ir piesātināta krāsa un garša, kas savā ziņā līdzinās upeņu ievārījumam.
- Ogas ir gardas arī žāvētas. Īpaši, ja izmanto tagad populāro žāvēšanu saldējot – sublimēšanu. Ogas saglabā formu un garšu, arī saldētas vienkāršā mājas saldētavā.
- Sula ir koncentrēta, ar tik intensīvu krāsu, ka ar to var tonēt gan ēdienus, gan krāsot dzijas un Lieldienu olas, tāpēc dzeršanai sula jāatšķaida.
Šķirnes ar gardākajām ogām
- Sausseržiem ir ļoti daudz šķirņu. To selekcija arvien turpinās. Ir dārzi, kur vēl aizvien audzē tā sauktās vecās šķirnes, kas sen radītas Krievijā. Šīm šķirnēm ogu kvalitāte nav īpaši augsta, un tāpēc daudziem ir kļūdains priekšstats, ka sausseržu ogas nav visai garšīgas. Taču arvien populārākas kļūst jaunās, no Kanādas ievestās šķirnes, kuru ogas ir gan lielākas, gan daudz gardākas nekā vecajām šķirnēm.
- Sausseržu selekcija un audzēšana plaši attīstīta Polijā. Taču poļu šķirnēm uzsvars tiek likts uz to, lai tās būtu piemērotākas audzēšanai lielos apjomos. Ogu garšas īpašības nav galvenais.
- ‘Blue Banana’
Viena no saldākajām sausseržu šķirnēm. Vidēji agra.
Ogas lielas (pat līdz 3 cm garas!), sulīgas, ļoti saldas, ar zemeņu piegaršu. Piemērotas arī saldēšanai.
Zied bagātīgi, taču, lai apputeksnētos un aizmestos ogas, līdzās jāstāda citas šķirnes sausserdis. Ideāla saderība ir ar šķirnēm ‘Aurora’ un ‘Honeybee’.
Krūma augstums ap 1,5 m. - ‘Vostorg’
Ogas ar augstu cukura saturu, ap 1,6 g smagas, ļoti stingras, labi transportējamas. Lieliskas saldēšanai.
Krūms līdz 1,8 m augsts un plats. Trūkums – zari lokani un mēdz liekties līdz zemei. - ‘Giant’s Heart’
Vidēji vēla, ļoti ražīga šķirne – no krūma var novākt pat 4 kg ogu. Piemērota arī komercdārziem.
Ogas lielas, sulīgas, saldas, ar sirsniņas formu. Piemērotas gan svaigai ēšanai, gan saldēšanai un vīna gatavošanai.
Zied bagātīgi, lai apputeksnētos, līdzās jāstāda citas šķirnes sausserdis.
Krūms veido blīvu kupola formas vainagu. - ‘Aurora’
Ogas ovālas, ap 1,9 g smagas, ar lielu cukura saturu. Nogatavojušās nebirst.
Krūma augstums līdz 1,8 m.