• FOTO: 7 parka rozes ar skaistiem augļiem dārza košumam rudenī un ziemā

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Anta Sparinska
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    ‘Schneezwerg’
    Foto: Gvido Kajons
    ‘Schneezwerg’
    Parka rozes rudenī un ziemā priecē ar košiem augļiem, kas rotā dārzu arī tad, kad ziedi jau sen noziedējuši. Apkopojam septiņas skaistas parka rožu šķirnes, no kurām četras radītas Latvijā.

    Latvijas šķirnes

    Latvijas parka rožu šķirnes izveidojusi selekcionāre Dzidra Rieksta Nacionālajā botāniskajā dārzā. Tagad par tām rūpējas un ar tām iepazīstina vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta.

    • ‘Smaida’, 2010. Plats, 80–120 cm augsts krūms. Ziedi spilgti rozā ar purpura nokrāsu, pildīti, ar 25–30 vainaglapām, lieli (7–9 cm diametrā), smaržīgi, ziedkopās pa 3–9. Zied ļoti bagātīgi un gandrīz nepārtraukti no jūnija sākuma līdz salam. Pēc noziedēšanas ziedlapiņas viegli nobirst. Lapas vidēji lielas, rievotas, spīdīgas, tumši zaļas.
      ‘Smaida’
      ‘Smaida’
    • ‘Enija’, 2005. Krūms izplests, bagātīgi zarots, 70–100 cm augsts, ļoti dzeloņainiem dzinumiem. Ziedi ļoti efektīgā tumšā purpurkrāsā ar violetu nokrāsu, pildīti, ar 20–25 vainaglapām, vidēji lieli (6–7,5 cm diametrā), ļoti smaržīgi, ziedkopās pa 5–9. Ziedlapiņas pēc noziedēšanas viegli nobirst, tāpēc augļi veidojas tīri. Zied bagātīgi no jūnija vidus līdz vēlam rudenim. Rudens pusē krūmā vienlaikus redzami gan ziedi, gan augļi, tāpēc noziedējušos ziedus nevajadzētu apgriezt. Lapas, salīdzinot ar citām šķirnēm, mazas, rievainas, tumšāk zaļas un spožas. Šķirne piemērota audzēšanai grupās un dzīvžogos.
      ‘Enija’
      ‘Enija’
    • ‘Agnese’, 2005. Krūms kompakts, nedaudz izplests, 40–50 cm augsts, biezi zarots, kupls, ar daudziem dzeloņainiem dzinumiem. Ziedi lieli (7–9 cm diametrā), tīri balti, pildīti, ar 25–35 vainaglapām, smaržīgi, ziedkopā pa 5–9. Zied bagātīgi un gandrīz nepārtraukti no jūnija vidus līdz salam. Pēc noziedēšanas visas ziedlapiņas nenobirst, tās jāpalīdz notīrīt. Daļai ziedu veidojas augļi, un saimniecei jāizvēlas, vai atstāt tos visus vai varbūt tikai dažviet, bet citus izgriezt, lai neatņem rozei spēku, kas noderēs tālākajai ziedēšanai un augšanai. Viszemākā no visām Latvijas parka rozēm, mazā auguma dēļ var izmantot kā augsnes sedzēju.
      ‘Agnese’
      ‘Agnese’
    • ‘Raita’, 2002. 1,5–2 m augsts krūms ar spēcīgiem, dzeloņainiem dzinumiem. Ziedi puspildīti, ar 15–25 vainaglapām, vidēji lieli (7–8 cm diametrā), spilgti rozā, ziedkopā pa 6–15, zied bagātīgi un nepārtraukti no jūnija vidus līdz salam. No itin visiem ziediem veidojas skaisti augļi, tāpēc labāk atstāt to neapgrieztu. Rudens pusē krūmā vienkopus redzami gan ziedi, gan negatavi zaļi un arī gatavi koši oranži augļi.
      ‘Raita’
      ‘Raita’

    Ārzemju šķirnes

    • ‘Dart’s Defender’, 1971, Nīderlande. Krūms līdz 150 cm augsts, 100 cm plats. Ziedi viegli smaržīgi, puspildīti, intensīvi rozā, nelieli (5–6 cm diametrā). Bagātīgi zied vienreiz – no jūnija līdz augustam. Neparastas lapas, smalkākas nekā citām parka rozēm, vairāk līdzinās pīlādžu lapām. Rudenī lapas krāsojas bronzas tonī.
      ‘Dart’s Defender’
      ‘Dart’s Defender’
    • ‘Schneezwerg’, 1911, Vācija. 100–120 cm augsts krūms. Ziedi sniegbalti ar zeltaini dzelteniem putekšņiem, nelieli, puspildīti, plakani, ziedkopās, bez smaržas, zied nepārtraukti. Lapas tumšas, rievainas, spīdīgas. Dzeloņainas.
      ‘Schneezwerg’
      ‘Schneezwerg’
    • ‘Frau Dagmar Hastrup’, 1914, Dānija. Krūms 100–120 cm augsts, plašs. Vienkārši, sudrabaini rozā ziedi (8–10 cm diametrā), pa vienam vai nelielos ķekaros, zied ilgi, vēl zied pēdējie ziedi, kad jau parādās augļi.
      ‘Frau Dagmar Hastrup’
      ‘Frau Dagmar Hastrup’
      Vairāk par parka rozēm lasi digitālajā žurnālā Santa+!
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē