Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • 7 padomi redīsu audzēšanai uz balkona vai palodzes

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    16. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: koodesnica71 / Shutterstock
    Redīsi nebaidās pat no nelieliem mīnusiem – pacieš īslaicīgu temperatūras pazemināšanos līdz mīnus 1–2 grādiem –, un tāpēc redīsus var audzēt lodžijā jau no marta sākuma vai pat februāra beigām.

    Lai audzētu redīsus, būs vajadzīgas kasetes, kādas izmanto kāpostu dēstu audzēšanai – ar ligzdas lielumu 2,7–3,2 mm vai nedaudz lielākas. Vēl vajadzīgs bagātinātas kūdras substrāts un, protams, sēklas.

    Redīsu audzēšanas pamācība soli pa solim

    1. Kaseti piepilda ar kūdras substrātu, vienmērīgi samitrina (to labāk darīt vannasistabā, lai nepiegružotu istabu vai virtuvi). Katrā ligzdā iesēj pa vienai sēklai.
    2. Kaseti vislabāk novietot uz paplātes vai ielikt kādā ūdens necaurlaidīgā kastē, lai vēlāk laistot ūdens netecētu uz palodzes vai grīdas.
    3. Kaseti apsedz ar plēvi un apmēram diennakti patur istabā. Parasti jau nākamajā dienā sēklas ir saknitušas, un tas ir brīdis, kad kasete jāpārvieto uz aizstiklotu lodžiju vai jāatrod tai vieta uz visvēsākās palodzes, jo siltumā redīsi strauji sadīgst un izstiepjas – no tādiem izstīdzējušiem augiem nekāda raža nesanāks. Ja lodžijā vēl ir auksts, kaseti var apsegt ar vairākās kārtas salocītu balto agrotīklu.
    4. Katru dienu jāpārbauda dīgstu attīstība, jo tā norisinās ļoti strauji. Kad sējeņiem jau veidojas dīgļlapas, plēvi noņem, bet agrotīklu atkal uzklāj (vismaz uz nakti). Var arī virs kasetes izveidot nelielu lecekti, izmantojot kokteiļu salmiņus vai uzkodu kociņus un plēvi.
    5. Redīsus laista regulāri, bet nedrīkst arī pārlaistīt. Ja izmantots labs substrāts, var laistīt tikai ar ūdeni, bet, ja kasetēs salikta ne tik kvalitatīva augsne (piemēram, zeme no pašu siltumnīcas), labāk katru reizi laistīt ar atšķaidītu komplekso mēslojumu Vito telpaugiem vai citu līdzīgu.
    6. Redīsiem nepatīk karstums, tāpēc drošāk, ja lodžijā būs termometrs, lai varētu sekot līdzi gaisa temperatūrai. Tā nedrīkst būt augstāka par 23–25 grādiem, jo tad redīsi sāks slimot ar neīsto miltrasu (lapas apvītīs un izskatīsies kā applaucētas). Optimālā temperatūra ir 18–20 grādu – protams, ne vienmēr izdodas tieši tādu nodrošināt, taču tad labāk lai temperatūra ir zemāka – kaut vai 12–15 grādu.
    7. Redīsi jānovāc pakāpeniski, izlases veidā – tie, kuri nogatavojušies.

    Agrīnai ražai piemērotas redīsu šķirnes

    • French Breakfast. Sena franču šķirne, no citām atšķiras ar saknes formu – tā ir gareni cilindriska. Oriģināli saknes ir sarkanbaltas un atgādina makšķernieku pludiņus. Ar laiku šī šķirne ir devusi vārdu veselam šķirņu tipam, kurā ietilpst arī daži hibrīdi. Selekcijas gaitā izveidotas French Breakfast tipa šķirnes arī ar pilnīgi baltām saknēm. Visām šķirnēm ļoti laba īpašība ir tā, ka piebriestot saknes ceļas no zemes uz augšu, tāpēc viegli noteikt, kuri redīsi jau ir vācami, bet kuriem vēl jāpaaugas.
    • 18 jours. Franču šķirne, līdzīga French Breakfast, arī veido iegarenas saknes. Šķirnes nosaukums tulkojumā nozīmē – 18 dienas, kas norāda uz tās agrīnumu. Realitātē gan gluži 18 dienās raža neienāksies, tomēr šķirne ir gana agrīna.
    • Bel Image. Arī agrīna šķirne, redīsi ir ar apaļām saknēm, sarkanu mizu. Šķirne piemērota audzēšanai visu sezonu (atkārtoti sējot) – no marta līdz augustam.
    • National. Arī sena agrīna šķirne – ar apaļām, sarkanām saknēm un baltu saknes galu, izskatās gluži kā redīsi no bērnu bilžu grāmatām.
    • Kaspar F1, Celesta F1, Vienn. Visas šīs šķirnes ir agras ražas iegūšanai paredzēti hibrīdi, izaug ļoti labi un strauji. Saknes ir apaļas, izlīdzinātas, ar sarkanu mizu, ļoti garšīgi, kraukšķīgi.

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk