• 7 padomi, kā ieaudzēt dārzā gardās meža lācenes

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Natalya On / Shutterstock
    Kas reiz nogaršojis koši dzeltenās savvaļas lāceņu ogas, zina, cik tās ir aromātiskas un gardas. Diemžēl lācenes ir diezgan reti sastopamas un tirgū maksā ļoti dārgi. Varbūt iespējams tās ieaudzēt dārzā?

    Latvijā par lācenēm mēdz saukt divas atšķirīgas rožu dzimtas kazeņu ģints sugas: gan īstās savvaļas lācenes (Rubus chamaemorus), gan arī dārzā stādāmās to attālās radinieces ziemeļu kaulenes (Rubus arcticus), kuru ogas ir sarkanā krāsā, – tās ir garšīgas, diemžēl šīm ogām nav lāceņu izteikti medainās garšas. Ziemeļu kauleņu stādus var meklēt stādaudzētavās, bet īsto lāceņu stādus nav iespējams iegādāties, var vienīgi mēģināt tās ieaudzēt dārzā no savvaļas lācenēm.

    7 padomi, kā ieaudzēt dārzā savvaļas lācenes

    1. Lācenes var pavairot ar sakneņu spraudeņiem. Taču tas iespējams vien tad, ja jau iepriekš noskatīts, kur lācenes savvaļā aug. Protams, nedrīkst rakt lācenes, kas aug īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, jo tur nekāda zemsedzes bojāšana nav pieļaujama. 
    2. Nepieciešams sagādāt vismaz dažus spraudeņus no sievišķajiem un arī no vīrišķajiem augiem (tos iespējams atšķirt tikai ziedēšanas laikā – sievišķie ziedi ir mazāki), jo ogas aizmetīsies tikai tad, ja viena otrai līdzās būs izveidojusies gan sievišķo, gan vīrišķo augu saime.
    3. No sakneņa atdala apmēram 10 cm garus posmus, uz kuriem ir kāds snaudošais pumpurs, nosedz ar plānu mitras augsnes kārtiņu un regulāri laista. 
    4. Lācenēm ir taisns, nesazarots stublājs, un tās aug līdz 30 cm augstas. Aptuveni 10–15 cm dziļumā augs uz visām pusēm laiž garas, ložņājošas saknes, no kurām veidojas jaunas atvases. Tā no viena galvenā auga ar laiku izveidojas jauks lāceņu pleķītis.
    5. Savvaļā lācenes aug sūnu purvu malās, zem priedēm, tās neaug klajās slīkšņās. Dārzā lācenēm piemērota būs saulaina vai daļēji noēnota vieta un paskāba smilšmāla augsne (pH 3,5–4,5). Ieteicams stādīšanas vietā iestrādāt sūnu kūdru.
    6. Augsnes mēslošanai noderēs kompleksie minerālmēsli, kam ir neliels slāpekļa saturs. Stumbra veidošanai nepieciešams kālijs un fosfors, arī kalcijs. 
    7. Lācenes ir ļoti jutīgas pret mitruma trūkumu, tāpēc dobe jānosedz ar mulču. Pavasaros ziedi jāsargā no salnām.

    Ņem vērā! Uz ražu būs diezgan ilgi jāgaida – pirmajos divos gados lācenēm izaugs tikai lapas, ziedi parādīsies trešajā gadā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē