• 6 biežākie jautājumi apkures meistaram

    Māja
    Zanda Jankevica
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Quisquilia / Shutterstock
    Bez apkures pie mums ziemā neiztikt, tāpēc jautājumi par apkures sistēmas ierīkošanu un uzturēšanu agri vai vēlu rodas ikvienam privātmājas īpašniekam. Apkopojam biežākos jautājumus, ko māju saimnieki uzdod apkures meistariem.

    6 jautājumi meistaram

    1. No kādām kļūdām svarīgi izvairīties, plānojot apkures sistēmu?
      Ieteicams dzīvot atbilstoši savām finansiālajām iespējām. Jāsaprot, ka lielai mājai arī apkures izmaksas nebūs mazas, lai kādu apkures veidu izvēlētos. Tādēļ jau sākotnēji māja jāsabalansē ar budžetu un jāizvērtē savas spējas iesaistīties siltuma nodrošināšanā. 
    2. Kas obligāti jāņem vērā, izvēloties apkuri?
      Uzstādot jebkuru apkures sistēmu, ir jānoskaidro, vai būs pieejams apkopes serviss, jo īpaši, ja notiks kāda pēkšņa ķibele. Var būt milzīgas neērtības, ja kas atgadījies ziemā, bet meistars nav pieejams tuvāko 24 stundu laikā. 
    3. Cik liela telpa vajadzīga apkures katlam?
      Tas atkarīgs no katla. Ražotāji parasti norāda katra katla veida uzstādīšanas noteikumus. Kopīgais ir tas, ka jebkuras apkures iekārtas katla telpai jābūt aizveramām durvīm un telpā nepieciešama ventilācija svaiga gaisa pieplūdei. 
    4. Kas efektīvāk atdod siltumu – radiatori vai siltā grīda? 
      Ja ir uzstādīts šķidrā kurināmā katls, gāzes katls vai siltumsūknis, efektīvākas ir siltās grīdas – enerģijas patēriņš būs mazāks. Labs variants ir arī siltās sienas – tādas pašas caurulītes, kādas ir siltajās grīdās, var iestrādāt sienās, piemēram, līdz palodzei. Patīkama sajūta, ja no sienām izstaro viegls siltums.
    5. Kādu apkures sistēmu labāk ierīkot brīvdienu mājā? 
      Tādu, kas pastāvīgi var uzturēt kaut vai minimāli nepieciešamo siltumu (vismaz plus 12 grādu), lai māja un iedzīve nesāk pelēt, tātad – šķidrā kurināmā, autonomās gāzes vai siltumsūkni. Ideāli, ja apkures sistēma ir vadāma arī attālināti (mājā jānodrošina internets!). Ja uz brīvdienu māju brauc reizi nedēļā, protams, var izvēlēties granulu katlu. 
    6. Ar kādu budžetu rēķināties, izbūvējot apkures sistēmu?
      Tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp saimnieku dzīvesveida, tādēļ ir sarežģīti nosaukt pat aptuveno summu. Ja runa ir par kvalitatīvu apkuri, lai kādu veidu arī izvēlētos (malkas krāsni, dīzeļdegvielas katlu vai ko citu), jārēķinās ar vairākiem tūkstošiem eiro. Tāpat jāņem vērā, ka apkure, kas sākumā, iespējams, neprasa tik lielu finansiālu ieguldījumu (siltumu akumulējoša malkas krāsns arī ne tuvu nav lēta!), ikdienā un ilgtermiņā var būt krietni neizdevīgāka, jo šādā variantā noteikti ir jārēķina arī savs ieguldītais darbs un laiks, lai mājā nodrošinātu siltumu. Savukārt tāda sistēma, kas uzstādot izmaksā, piemēram, virs 10 tūkstošiem eiro, neprasa saimnieku darba un laika resursus. 

    Konsultē:

    • Andrejs Andrejevs, dažādu apkures sistēmu uzstādīšanas un apkopes speciālists ar 35 gadu stāžu, uzņēmums Amati;
    • Ruslans Jurgensons, Latvijas propāna gāzes Tehniskās daļas vadītājs;
    • Hārdijs Parādnieks, kamīnu projektēšanas un uzstādīšanas uzņēmuma Agni direktors;
    • Ainārs Lakšēvics, krāšņu meistars.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē