• 4 tipiskākās kļūdas dāliju audzēšanā

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    20. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dālijas ir vienas no vasaras beigu un rudens dobju karalienēm. Ja kādu brīdi tās tika uzskatītas par vecmodīgām, tad tagad tās atkal ieņēmušas savu pelnīto vietu dārznieku iemīļoto puķu topā. Uzzini, kā par tām pareizi parūpēties!
    1. Iesakņojies priekšstats – jo lielāku gumu iestādīsi, jo kuplāks un veselīgāks dāliju krūms izaugs. Tā nav! Cera augstumu un zieda izmērus nosaka tikai šķirne un augšanas apstākļi, nevis guma lielums. Lielais krūms izaug no viena atdalīta guma, bet, ja iestāda vairākus nesadalītus, spēcīgus iepriekšējā gada gumus, tie veido daudz dzinumu, kuri, savstarpēji konkurējot, kļūst sīki, trausli, un tiem ir maz ziedu.
    2. Pārmēslo ar slāpekli vai ar kūtsmēsliem. Tad lapu ir daudz un dālijas mazāk zied. Arī gumi ziemā sliktāk glabājas. Kā rīkoties? Ja izmanto minerālmēslus, tad – komplekso mēslojumu ar nelielu slāpekļa daudzumu, piemēram, NPK 12–11–18, iestrādā augsnē, bet, kad veidojas pirmie ziedpumpuri, dālijām iedod papildmēslojumu – kalcija nitrātu vai kalcija nitrātu ar bora piedevu.
    3. Dārzā aug viens cers. Lai dālijām saziedot veidotos kuplums, krāsainība, ziedu bagātība, no vienas šķirnes blakus būtu jāaug vismaz trim četriem krūmiem.
    4. Steigšanās. Galvenais princips, audzējot dālijas, ir – nesteigties!  Pavasarī ar stādīšanu. Drošāk dālijas stādīt ap 15. maiju. Var gumus jau laikus iznest ārā, lai pasauļojas. Jo saule ir vislabākais dakteris. Gaismā parādīsies asniņi, un, kad tādu gumu ieliks zemē, tas jau būs audzējs. Bet rudenī galvenais ir nesteigties ar norakšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē