• 3 padomi dekoratīvo graudzāļu kopšanā

    Dārzs
    Ilze Klapere
    31. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Mūsdienīgs dārzs bez graudzālēm ir grūti iedomājams, taču tas nenozīmē vienveidību un garlaicību. Graudzāles ir daudzveidīgas, dažādos apstākļos augošas, lielas un mazas un piešķir dārzam dzīvīgumu, vieglumu un struktūru.
    1. Stādīšana un pārstādīšana
      Stādīšana un pārstādīšana nav viens un tas pats, tāpēc der atcerēties, ka graudzāles, kas stādaudzētavā iegādātas podiņos, var stādīt dārzā gan pavasarī, gan droši arī rudenī. Savukārt pārstādīt jau dārzā augošas graudzāles drošāk būs pavasarī – tad tās būs vieglāk sadalīt un, ja vēlas, arī pavairot
    2. ApgriešanaPavasarī graudzāles pamostas salīdzinoši vēlu, taču salapo ātri un saglabā izskatīgu lapojumu līdz pat vēlam rudenim vai cauru gadu. Tās graudzāles, kas pavasarī mostas vēlāk un ir liela auguma (molīnijas, miskantes u. c.).
    3. Dalīšana
      Ik pa laikam graudzāles ieteicams sadalīt – parasti to gluži vienkārši var redzēt, rūpīgi apskatot augu. Dažiem sāk brūnēt ceru iekšpuse, dažiem veidojas tukšumi, daži zaudē lapojuma spilgtumu.
      Liela auguma graudzāles vienā vietā var augt piecus, desmit un vairāk gadu (dažas, piemēram, miskantes, pat divdesmit un trīsdesmit gadu), savukārt mazās jāsadala un jāpārstāda biežāk.
      Ja jāpārstāda liela, daudzus gadus vienā vietā augusi graudzāle, jārēķinās ar smagu darbu, jo ceri mēdz būt ļoti blīvi saauguši un var nākties apbruņoties ne tikai ar lāpstu, bet arī cirvi un zāģīti. Pie pārstādīšanas un dalīšanas darbiem nekaitēs arī cimdi, jo lapojums graudzālēm bieži ir raupjš un lapu maliņas asas kā žiletes.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē