• 3 kļūdas ērkšķogu audzēšanā

    Dārzs
    Valda Laugale
    16. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edvard Ellric / Shutterstock
    Ērkšķogas ir salīdzinoši pieticīgas un nav pārāk izvēlīgas audzēšanas vietas ziņā, taču tām ir savas prasības pret siltumu, mitrumu un apgaismojumu. Skaidrojam, kāpēc ērkšķogas slikti aug un kādas ir biežākās kļūdas to kopšanā.

    Galvenās kļūdas ērkšķogu audzēšanā

    1. Nepiemērotas vietas izvēle.
      Bieži vien dārzs ir mazs, un līdz ar to krūmus sastāda tuvu citu citam vai arī zem augļu kokiem. Ērkšķogām tomēr būtu ieteicams izvēlēties saulainu un labi apvējotu vietu – īpaši, ja šķirne ieņēmīga pret miltrasu.
    2. Nepietiekamas rūpes par jauno ērkšķogu krūmu
      Vismaz pirmos audzēšanas gadus, kamēr krūmi vēl jauni, augsne ap krūmiem jāuztur tīra no nezālēm. Lai ierobežotu nezāļu augšanu un labāk saglabātu augsnē mitrumu, var izmantot mulčēšanu.
      Īpaši svarīgi saglabāt augsnes mitrumu ir vasaras pirmajā pusē, lai labāk veidotos jaunie dzinumi un ogas. Kā mulču var izmantot neitralizētu kūdru, apžāvētu zāli, šķeldu vai kādu citu materiālu.
      Rudenī augsni ap krūmiem un rindstarpās vēlams sekli uzrakt. Tas palīdzēs labāk saglabāt augsnē mitrumu, uzvērst augsnes virspusē ziemot ielīdušos kaitēkļus, kā arī augsnē tiks ieraktas vecās lapas, uz kurām var būt saglabājušies slimību izraisītāji.
    3. Mēslošana. Par maz vai par daudz
      Tā kā augsnes analīzes parasti netiek taisītas, tad augus vai nu pārmēslo, vai arī pabaro nepietiekami. Neatkarīgi no augsnes analīzēm katru gadu ērkšķogām jādod slāpekļa mēslojums – vidēji 8–12 g/ m2 (rēķinot tīrvielā), vairāk dodot ražīgākiem krūmiem un mazāk – ne tik ražīgiem. Slāpekli var iedot, piemēram, ar 23–35 g amonija nitrāta, bet, ja mēslo ar kalcija nitrātu, tad tas jādod divas reizes vairāk, jo satur mazāk slāpekļa. Māla, smilšmāla un mālsmilts augsnēs visu slāpekļa devu labāk iedot pavasarī veģetācijas sākumā, bet vieglās smilts augsnēs ieteicams dalīt divās trīs daļās: 1/3 dodot agri pavasarī, 1/3 ziedēšanas laikā, bet pārējo pēc ziedēšanas. Tāpat ērkšķogas ir prasīgas pret kālija mēslojumu. Minerālmēslus izkaisa 1 m diametrā ap krūmu, tad augs tos labāk izmantos. Jāatceras, ka nav nozīmes mēslojumu dot sausā laikā, jo bez ūdens augs to tāpat nevarēs uzņemt.
      Ērkšķogām patiks, ja tās ik pa laikam pamēslos arī ar kādu organisko mēslojumu – vai nu kūtsmēsliem (ne svaigiem), vai kompostu.
      Smagākās augsnēs organisko mēslojumu dod reizi 3–4 gados 5–10 kg uz krūmu, bet vieglākās augsnēs labāk iestrādāt mazākā daudzumā katru gadu. Izgriežot vecos zarus, tie jāgriež līdz pašai augsnes virsmai, neatstājot celmiņus, jo tajos var viegli ieperināties slimības un kaitēkļi. Visi izgrieztie zari jāsavāc un jāsadedzina. Veidojot krūmu, jāskatās, lai labi izretināts būtu arī krūma vidus un tur pēc salapošanas iespīdētu saules gaisma.
      Vairāk par ērkšķogu audzēšanu un labākajām šķirnēm lasi šajā rakstā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē