• 12 labas krūmmeleņu šķirnes. Saldākās, ražīgākās un izturīgākās!

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: mnimage / Shutterstock
    Pirms izvēlies šķirnes, ieteicams apmeklēt lielākos dārzus, degustēt ogas un uzklausīt pieredzējušu audzētāju atsauksmes. Tas noteikti atmaksāsies! Iesaka Varis Kazaks, Kokaudzētavas Baltezers īpašnieks, audzē krūmmeleņu stādus jau no pagājuša gadsimta 70. gadiem.

    Iesaka Varis Kazaks, Kokaudzētavas Baltezers īpašnieks, audzē krūmmeleņu stādus jau no pagājuša gadsimta 70. gadiem. Pa šo laiku Kokaudzētavā Baltezers izaudzēts vismaz simttūkstoš krūmmelleņu stādu, bet – vairāk gan citiem, kas tās audzē lielās platībās. 

    «Mēs vairāk orientējamies uz augumā vidēji lielām krūmmellenēm, cenšamies meklēt šķirnes ar lielām un saldām ogām. Šo to esam atraduši, bet meklējam vēl. Krūmmelleņu selekcija pasaulē koncentrēta Ziemeļamerikā, no kurienes nāk arī vairums šķirņu. Arī poļiem ir daudz jaunu šķirņu, vairums domātas Austrālijai un Jaunzēlandei. Tām var būt problēmas ar ziemošanu un pavasara salnām, taču ogu lieluma un garšas dēļ ir vērts mēģināt audzēt.» 

    1. ‘Bonus’. Jauna vēlā amerikāņu šķirne. Lielas ogas – līdz 3 cm diametrā, ļoti garšīgas, mīkstums stingrs, sulīgs. Ienākas no augusta sākuma līdz septembra vidum, nogatavojas pakāpeniski 4–5 nedēļās. Krūms izaug apmēram 1,5–1,7 m augsts. 
    2. ‘Brigitta’. Ļoti vēla šķirne, ogas var būt vēl līdz novembrim, pēdējās pat nenogatavojas. Ogu nenormāli daudz: stingras, kraukšķīgas, saldas ar skābenu garšu. Krūma augums ap 1,7 m.
    3. ‘Elizabeth’. Arī jauna vēlā šķirne. Ražo septembrī, oktobrī. Lielas ogas, viena sver pat 5 gramus, ļoti aromātiskas. Šī ir šķirne, kuru noteikti pavairosim. Krūms sasniedz 1,5 m augstumu.
    4. ‘Toro’. Lēni augošs krūms, bet, kad attīstās, var sasniegt 2 m augstumu. No dabas ir skrajš. Tāpēc tas pavasarī jāapgriež – nebūs tik liela raža, bet krūms pēc tam būs ļoti smuks. Sāk ražot salīdzinoši vēlu – piektajā sestajā gadā. Ogas lielas, aromātiskas, saldas, lielos ķekaros. Ļoti ražīga šķirne, bet īss ienākšanās periods. Nogatavojas augusta sākumā. 
    5. ‘Patriot’. Augums 1,5 m. Latvijā tiek minēta kā labākā šķirne. Būtībā tā arī ir ļoti laba šķirne mazdārziņiem. Ogas skābenākas nekā ‘Toro’. Bet – skābas tās ir tad, kad nav gatavas. Proti, Patriotam ir ļoti daudz ogu, un, ja nepaskatās apakšiņas, šķiet, ka ogas jau zilas, un rauj tik nost, taču, izrādās, apakšiņas vēl ir baltas… Patriotam ogas gatavojas palēnām – ilgi var doties uz dārzu un mieloties, bet pirmās ēdamas jau jūlija beigās. Labi, ka vienlaikus nogatavojas piecas ogas ķekarā, tātad viegli lasīt. Taču ‘Spartan’ un ‘Duke’ ir vēl vieglāk lasīt, jo šīm šķirnēm pirmās ogas it kā ienākas lēnām, bet, kad sāk gatavoties, tu paņem ķekaru – tur ir kādas septiņas ogas un visas pilnīgi gatavas. Tad tik paklāj zem krūma audumu un visu ražu nokrati. To var novākt arī ar mašīnīti – tas notiek ļoti ātri, un pēc tam ogu vairs nav. Bet tad skaties uz nākamo šķirni! 
    6. ‘Spartan’. Salīdzinoši viegli kopjams vidēja augstuma (līdz 1,8 m) krūms ar skraju zarojumu, dzinumi ir spēcīgi un stingri. Zied vēlu, un, pateicoties tam, ziedi reti cieš no pavasara salnām, bet ražo agrāk nekā citas šķirnes, jau jūlija vidū. Tas ir liels pluss. Ogas ļoti lielas un ļoti garšīgas.
    7. ‘Duke’. Agra šķirne – vēlu zied, bet ogas ienākas jau no jūlija sākuma, labvēlīgos apstākļos raža ir liela, to var vākt trīs nedēļas. Ogas lielas, ķekaros, gaiši zilas un ļoti saldas – tiem, kam patīk salds, ‘Duke’ noteikti ir atradums! Turklāt atdzesētas izcili uzglabājas ledusskapī. Krūms izaug 1,8 m augsts.
    8. ‘Chandler’. Mana mīļākā šķirne. Pirmkārt, lielas ogas. Otrkārt, ogas ir ar garšas buķeti. Nogatavojas pakāpeniski no jūlija vidus līdz augusta beigām, septembra vidum, tātad ražo ilgi. Ogām ir izteikta pelēkā apsarme, kas to aizsargā. Ieliec saldētavā, un pavasarī, kad ņem ārā, ogas ir stingras kā vasarā, neizšķīst. Krūma augums ir apmēram 1,5 m. Mīnuss: īsos rudeņos visas ogas nenogatavojas.
    9.  ‘Blue Gold’. Krūms aug ļoti mežonīgi, veido daudz dzinumu, tāpēc nepieciešama zaru retināšana. Labvēlīgos apstākļos raža var būt augsta. Ogas vidēji lielas, garša kā meža mellenēm, bet vēl jaudīgāka. Ogas ienākas augusta beigās. Bet ir liels pluss: kad ogas sāk gatavoties, tās nenobirst un ir ļoti stingras. Nolasi šodien, un pēc nedēļas būs tikpat svaigas, ko no ‘Patriot’ un ‘Polaris’ negaidi – tās divas dienas paturēsi kastītē, un ogas būs jau mīkstas. 
    10. Chippewa’. Vienmēr skaisti krūmi, kas sasniedz 1,1 m, augstāk neaugs. Viena no izturīgākajām šķirnēm, nekad vai gandrīz nekad neslimo, zari nenosalst. Ogas vidēji lielas vai lielas, gaiši zilas, ļoti saldas, nogatavojas jūlijā. 
    11. ‘Sierra’. Vidēji agrīna šķirne, ogas lielas vai ļoti lielas, plakanas, ar gaiši zilu pārklājumu, lieliska saldskāba garša. Krūms sasniedz pat 2 m augstumu. 
    12. ‘Blue Crop’. Pasaulē populārākā šķirne, ko stāda plantācijās, to augums 1,6–2 metri. ‘Blue Crop’ savā ziņā ir nezāle: pacietīs gan mazāku mitrumu, gan ne tik labvēlīgus apstākļus, gan ne tik skābu augsni. Nav kaprīzs, un ogas ir gandrīz katru gadu, tumši zilas līdz melnas, sulīgas, saldas. Nogatavojas augusta sākumā, nenobirst. Plašs ogu ienākšanās periods. Ķekari skraji, ogas viegli lasāmas. Labi uzglabājas un ērti transportējamas. Ja zarus regulāri nesaīsina, ir tendence pārbagātīgi ražot.

    Ņem vērā! Stādot dārzā vairākas šķirnes, ražu iespējams ievākt pakāpeniski līdz pirmajam salam. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē