• 10 suņa veselībai bīstamas lietas. Ko darīt, ja suns kādu no tām apēdis?

    Mājas mīlulis
    Zane Piļka- Karaļeviča
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: GoodFocused / Shutterstock
    Lielākā daļa suņu, īpaši jaunībā, ir ļoti zinātkāri un cenšas visu nogaršot. Ļoti bieži šāda mājdzīvnieka uzvedība izraisa nopietnas sekas. Tāpēc katram saimniekam būtu jāzina, kā rīkoties, ja suns apēdis ko nevēlamu.

    Konsultē veterinārās klīnikas Frančeska VET veterinārārsts Ingus Balandins. 

    1. Suns apēdis daudz šokolādes 
      Šokolāde ir garšīga, salda un smaržīga, tāpēc var piesaistīt dzīvnieku, taču jāatceras, ka tā ir toksiska suņiem. Šokolāde satur kofeīnu un teobromīnu, kas suņu organismā var radīt nopietnas saindēšanās sekas. Ja suns apēdis nelielu šokolādes gabalu, var nebūt izteiktas veselības problēmas, bet, ja vidēja auguma dzīvnieks apēdis veselu melnās šokolādes tāfelīti, viņam var rasties saindēšanās pazīmes ar vemšanu, caureju, koordinācijas traucējumiem. Šādā gadījumā nepieciešama neatliekama veterinārārsta palīdzība. 
    2. Suns apēdis zobu pastu 
      Tradicionāla pastas tūbiņa ­saturēs pietiekami daudz fluora, lai tas kaitētu jebkuram sunim, kas sver mazāk par 15 kilo­gramiem. Turklāt jāatceras, ka cilvēku zobu pastas satur ksilītu, mākslīgo saldinātāju, kas ir toksisks suņiem. 
    3. Suns apēdis dzīvsudraba bumbiņu
      Dzīvsudrabs ir ķīmisks elements, kas visbiežāk sastopams vecos stikla termometros un elektrisko ierīču kontaktos. Tā ir spēcīga inde, kas dzīvniekiem var radīt nopietnas veselības problēmas – sliktu dūšu, vemšanu, koordinācijas traucējumus, nieru mazspēju, sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanu un gremošanas trakta traucējumus. Sazinies ar veterinārārstu un pastāsti viņam par situāciju. Viņš sniegs nepieciešamo palīdzību un norādījumus.
    4. Suns apēdis bateriju 
      Ja suns norijis bateriju tavu acu priekšā, nekavējoties izraisi dzīvniekam vemšanu. Taču nav izslēgts, ka problēma atrisināsies dabiskā ceļā, jāapbruņojas vien ar pacietību. Ja nu gadījumā 48 stundu laikā suns bateriju nav izkakājis un mani, ka suņa stāvoklis pasliktinās – viņš pastiprināti siekalojas, viņam ir slikta dūša un vemšana, apetītes zudums vai vispār atteikšanās ēst, apgrūtināta rīšana –, tad gan nekavējoties dodies pie veterinārārsta. Iespējams, būs nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. 
      Pie veterinārārsta nekavējoties jādodas arī tad, ja suns bateriju norijis, pirms tam to pārgraužot, jo tad baterijas sastāvā esošās indīgās skābes nonāk tieši kuņģī, un tas ir ļoti bīstami veselībai. 
    5. Suns apēdis kaķa tualetes smiltis
      Daudziem suņiem ir vājība pret kaķu tualetes smiltīm vai, precīzāk, pret to saturu. Interesantas smaržas piesaistīti, viņi var košļāt pakaišus vai pat ēst kaķa ekskrementus. Cik tas ir bīstami, atkarīgs no pakaišu sastāva un kvalitātes. Kā zināms, kaķa tualetei tiek lietoti dažādu veidu pildījumi – cementējošās smiltis, silikona granulas, kukurūzas vai koka pakaiši utt. Taču visbiežāk kaķu saimnieki izmanto tieši cementējošos māla pakaišus. Un, ja suns gribēs apēst kaķa izkārnījumus, tad tā vēderā nonāks arī māla piejaukums. Nelielos daudzumos tas nav bīstams, bet var izraisīt atsevišķas kuņģa un zarnu trakta problēmas, piemēram, aizcietējumu vai gremošanas traucējumus. Ja pamani, ka tavs suns mielojas ar kaķa kastes saturu, uzraugi viņa veselības stāvokli tuvākās 24 stundas. Ja parādās simptomi, kas rada bažas (gremošanas traucējumi, apātija, miegainums utt.), sazinies ar veterinārārstu. Ja suns sāk vemt, nekavējoties ved viņu uz klīniku. Atceries, ka neliels daudzums neēdamu lietu organismā, visticamāk, neizraisīs bīstamu reakciju, taču, ja suns regulāri rakāsies pa kaķa tualeti, meklējot barību, tas kādu dienu var novest pie vēdera aizsprostošanās. Un tad būs jāveic operācija.
    6. Suns apēdis vates plāksnīti
      Ja tā ir viena vates plāksnīte, nav par ko uztraukties. Lai izraisītu zarnu trakta nosprostojumu, būs nepieciešams liels skaits šo plāksnīšu vai arī ļoti mazs suns. Lai vai kā, glabā vati un ausu tīrāmos kociņus vietā, kur suns nevar tiem piekļūt. 
    7. Suns apēdis košļājamo gumiju
      Tas ir atkarīgs no košļenes veida, ko suns norijis. Ja tā bija košļājamā gumija bez cukura, ir pamats bažām, jo tā satur ksilītu – cukura aizstājēju, ko izmanto daudzos produktos bez cukura –, un tas ir toksisks suņiem. Ksilīts atrodams ne tikai košļājamā gumijā, to pievieno arī konfektēm, zobu pastai, mutes skalojamajiem līdzekļiem un citiem produktiem bez cukura. To var iekļaut košļājamo vitamīnu sastāvā, kā arī kakla aerosolos. Lai tavs suns būtu drošībā, turi visu pārtiku, konfektes, zobu tīrīšanas līdzekļus un medikamentus viņam nepieejamā vietā. Un nemētā košļājamo gumiju iepakojumus, kur pagadās. 
      Ja košļene bija ar cukuru, tas ir mazāk bīstams variants, tomēr katram gadījumam vajadzētu sazināties ar veterinārārstu. Un noteikti novērot suņa pašsajūtu, lai pārliecinātos, ka košļene veiksmīgi izgājusi cauri kuņģa un zarnu traktam. 
    8. Suns apēdis foliju
      Ir suņi, kas regulāri cenšas nogaršot kaut ko no cilvēku ēdiena, pat ja tas ietīts alumīnija folijā. Parasti foliju dzīvnieks notiesā tieši pārtikas pārpalikumu dēļ. Piemēram, tu ēdi vistu un atliekas ietini folijā un izmeti miskastē. Suns pie miskastes kaut kādā veidā piekļuva un ēdiena pārpalikumus slepus notiesāja ar visu foliju. Tam var būt nopietnas sekas, īpaši, ja folijas gabals bijis liels. Alumīnija folija tiek uzskatīta par svešķermeni. Tas nozīmē, ka suņiem to būs grūti sagremot. Liels folijas gabals var iestrēgt zarnās, izraisot zarnu nosprostojumu. Lielāka aizsprostojuma iespēja ir mazo šķirņu suņiem un kucēniem, jo viņu zarnas ir šaurākas. Lai gan tas ir retāk sastopams, folija rada arī aizrīšanās risku suņiem. Ja konstatē, ka suns apēdis foliju, nekavējoties sazinies ar veterinārārstu. 
    9. Suns apēdis cigareti
      No vienas cigaretes varbūt nekas traks arī nenotiks, taču, ja suns apēdis vai sagrauzis cigarešu paciņu, var sākties vemšana, caureja un aizkuņģa dziedzera darbības traucējumi līdz koordinācijas traucējumiem, un augstas intoksikācijas gadījumā var iestāties nieru mazspēja, aknu funkciju traucējumi. Šādos gadījumos nevajadzētu ilgi vērot dzīvnieku, bet gan nekavējoties sazināties ar veterinārārstu un sniegt dzīvniekam neatliekamo palīdzību.
    10. Suns apēdis ziepes
      Ja viņš apēdis mazu gabaliņu, nekas traks nenotiks, taču, ja gabals bijis lielāks, pastāv saindēšanās risks. Ziepju veidi ir dažādi (vannas ziepes, pirts ziepes, veļas ziepes utt.). Un katram veidam ir atšķirīgs sastāvs, tāpēc arī saindēšanās pakāpe var atšķirties. To ietekmē arī suņa izmērs. Proti, ja suns ir maziņš, mazs ir arī viņa kuņģa un zarnu trakts. Ja liels suns apēd ziepes, vari to pat nepamanīt simptomu trūkuma dēļ. Jebkurā gadījumā, ja pamani kaut mazākās pazīmes, ka tavs mīlulis ir ticis pie ziepēm (neatkarīgi no tā, vai tās bija šķidras vai cietas), atrādi dzīvnieku veterinārārstam, kurš varēs noteikt bojājumu pakāpi un palīdzēt sunim.

    Atceries!

    • Ļoti svarīgi neatstāt sunim pieejamā vietā priekšmetus un pārtiku, kas var saturēt toksiskas vielas. Atstāts bez uzraudzības vai vienkārši spēlējoties, suns tās var sagrauzt un netīšām uzņemt toksiskas vielas. Ja suns mierīgi var piekļūt cigaretēm, šokolādei un citām suņa veselībai bīstamām lietām mājās, TĀ IR SAIMNIEKA NOLAIDĪBA!
    • Ja suns norijis kādu priekšmetu, nedod viņam uzreiz ēst vai dzert. Atkarībā no tā, cik liels ir suns un kādu daudzumu viņš norijis, veterinārārsts sniegs tūlītēju konsultāciju, kā tieši rīkoties šajā gadījumā. 

    Kā izraisīt vemšanu?

    Piespiedu kārtā ielej sunim mutē ūdeņradi 1 ml uz 1 kg suņa dzīvsvara. Ja pie rokas ūdeņraža nav, mēģini sunim iebarot ēdamkaroti sāls, atjaucot to nedaudz ar ūdeni. Vemšanai dzīvniekam vajadzētu sākties pēc 5–10 minūtēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē