Taču, lai gan gatavošana process, gan rezultāts sagādātu prieku, ir svarīgi izvēlēties pareizo grilu. Kāda veida grilu izvēlēties, kādām īpašībām ir vērts pievērst uzmanību un kādi aksesuāri varētu būt nepieciešami, skaidro Kesko Senukai Latvia sporta, tūrisma un dārzniecības kategorijas vadītājs Ingus Laumanis.
Kas jāņem vērā, izvēloties grilu?
“Grila izvēli nosaka četri “k”: ko, kur, kā un kam vēlamies gatavot. Vispopulārākais grilēšanas veids Latvijā ir grilēšana uz kokoglēm vai malkas, kad ēdiens iegūst neatkārtojamu dūmu aromātu. Savukārt gāzes grilu lielākā priekšrocība ir to ērtā lietošana. Gāzes grils ir gatavs lietošanai 2–5 minūšu laikā, tas viegli notur nepieciešamo temperatūru un ir viegli tīrāms,” stāsta Ingus Laumanis.
Grila ilgmūžība ir atkarīga no metāla biezuma. Jo plānāks, jo lētāks, bet arī kalpošanas ziņā tas nebūs tik ilgmūžīgs. Modeļi, kas izgatavoti no biezāka materiāla, būs piemērotāki grilēšanai arī ar malku. Ja paredzēts grilu izmantot maltītes pagatavošanai lielākam ēdāju pulkam, attiecīgi jāizvēlas lielāks grils.
“Nav vienas atbildes uz jautājumu, kas labāks – liels vai mazs, kokogļu vai gāzes grils. Viss atkarīgs no personīgajām vajadzībām un grilēšanas paradumiem,” atzīst eksperts.
Malkas vai kokogļu grili
- Taisnstūra formas šašlika grili jeb mangāli
“Ja esat šašlika cienītājs, šis ir visparocīgākais variants. Ja vēlēsieties uzgrilēt kaut ko, kas nav spraužams uz iesma, būs vajadzīgas arī restes. Dažu grilu komplektācijā tās jau ir iekļautas,” stāsta Ingus Laumanis.
Līdz ar klasiskajām formām ir pieejami arī dizaina grili ar plauktiem, vai arī vertikālais grils, kura forma ļauj novērst tauku pilināšanu uz oglēm un tādējādi ēdiens neuzņem kaitīgo benzopirēnu.
Lai dažādotu gatavošanu uz šāda tipa grila, palīgā nāks grila vāks, kas nereti nopērkams atsevišķi, bet mēdz būt arī komplektā. Vāks atvieglos, piemēram, siera izkausēšanu uz ēdiena, atsevišķus ēdienus padarīs mīkstākus, kā arī lieti noderēs lietus laikā, neļaujot mitrumam nodzēst ogles. Šāda tipa grilu mīnuss ir salīdzinoši neērta tīrīšana no ogļu pārpalikumiem.
- Lidojošā šķīvīša formas jeb tējkannas tipa grili ar vāku un restēm
Gala rezultāts, grilējot uz šāda tipa grila, nedaudz atšķiras no iepriekš minētā, jo gatavošana parasti notiek ar vāku apsegtā iekārtā. Grili mēdz būt aprīkoti ar termometriem, traukiem pelnu savākšanai, pārklāti ar porcelāna emalju.
- Atvērtā tipa grili.
Šie grili ir izmantojami arī kā ugunskura vietas, kas nesabojā piemājas zālienu. To konstrukcija parasti ir uz kājiņām uzmontēts metāla trauks, kurā tiek ievietotas restes. Pievienojams arī āķis tējkannas vai katla iekarināšanai un rotējošs grilēšanas iesms, ja gribas uzcept veselu vistu, skaidro eksperts.
- Kamado tipa keramiskie grili.
Pēdējā laikā šīs iekārtas gūst arvien lielāku popularitāti. “Keramiskā uzbūve samazina siltuma zudumu un ļauj ilglaicīgi noturēt nemainīgu temperatūru, līdzīgi kā uz gāzes grila. Temperatūra tiek kontrolēta ar gaisa atveru palīdzību. Gatavojot zemā temperatūrā, šis grils darbojas arī kā kūpinātava. Tā kā šeit ir plašas iespējas improvizācijai, nereti vadošie restorāni vasaras sezonā izvēlas klientiem gatavot ēdienu tieši uz Kamado tipa griliem,” atklāj Ingus Laumanis.
Ja plānots grilēt pārgājienā, jādomā par pārnēsājamu grilu vai resti grilēšanai uz ugunskura.
Gāzes grili
Gāzes grilu iekārtas ir pieejamas dažādos izmēros – no pavisam kompaktām līdz patiesi iespaidīgām. “Gāzes grilu lielākā priekšrocība ir to ērtā lietošana. Atšķirībā no kokogļu griliem, kur kokogļu sagatavošana aizņem 20–30 minūtes, gāzes grils ir gatavs lietošanas dažu minūšu laikā. Ar vienu 10 kg gāzes galonu parasti pietiek, lai grilētu visas sezonas garumā. Līdz ar to gāze kā enerģijas avots ir lētāka nekā kokogles, vienīgi sākumā mazliet vairāk jāinvestē gāzes balona iegādē,” stāsta Ingus Laumanis.
Lai dažādotu gatavošanu, iespējams iegādāties arī dažādas sildvirsmas, piemēram, grila pannu vai speciālu akmens masas sildvirsmu picas pagatavošanai.
Ja tradicionālā grilēšana ir pavisam apnikusi un meistarības griesti sasniegti, Ingus Laumanis iesaka pieņemt jaunu izaicinājumu un apgūt kūpinātavu: “Tāpat kā grili, arī kūpinātavas ir dažāda lieluma – no kompaktiem čuguna katliem ar dažu litru ietilpību līdz pārnēsājamām un statiskām kūpinātavām, kuras kurina ar malku un kurām var regulēt vēlamo temperatūru, pagatavojot gan kūpinātu, gan bārbekjū stila un grilētu ēdienu.”