• Vasaras ceļvedis. 6 skaisti, interesanti un garšīgi galamērķi ceļojumam pa Latviju

    Ceļojumi
    Ilze Anna Vītola
    Anna Peipiņa
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    26. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dani D.G / Shutterstock
    Latvijas novados ik pa laikam parādās aizvien jaunas skaistas, interesantas un garšīgas vietas, kas var kalpot par galamērķi brīvdienu ceļojumam vai arī vienkārši kā laba pieturvieta, kur piestāt garākā braucienā.

    Žurnāla Ieva komanda iesaka, ko vērts redzēt, izbaudīt, kur paēst un kur atpūsties šovasar. Šie būs tikai  savām acīm redzēti un pašu pārbaudīti ieteikumi.

    1. Liepāja, Promenāde ar Kārli Zāli
      Skaistas pārmaiņas piedzīvojis Kārļa Zāles laukums Liepājā – tagad te ir skaisti izbūvēta promenāde, funkcionāla zaļā zona ar ērtiem koka atpūtas zviļņiem, kur vasaras pievakarē atpūtināt kājas, vērojot laivu kustību pilsētas kanālā vai veroties saulrietā. Gar promenādi ved veloceliņš. No Liepājas Muzeja dārza uz savu īsto vietu laukumā pārvietots tēlnieka Kārļa Zāles piemineklis. Starp citu, līdzīgi kā savulaik valsts iedzīvotāji ziedoja Kārļa Zāles veidotajam Brīvības piemineklim, tālajā 1989. gadā liepājnieki saziedoja līdzekļus tēlnieka piemineklim, taču sākās pārmaiņu laiki, un tas netika izveidots. Nu Bruno Strautiņa veidotais Kārļa Zāles piemineklis noraugās uz liepājnieku gaitām no tam reiz paredzētās vietas pašā pilsētas centrā.
    2. Jūrmala, Labākās kūciņas pilsētā
      Uzskatu, ka Kalnakrastu Raušu fabrika Bulduros ir labākā bulciņu, kūciņu, pīrādziņu ceptuve varbūt pat visā Jūrmalā. Manas absolūtās favorītes te ir vēja kūkas, bet gards ir viss, īpaši biezpienmaize ar rozīnēm vai aprikozēm, ābolmaize no kārtainās mīklas, kā arī pīrādziņi, kas atšķirībā no daudzās citās vietās pirktajiem tikpat labi garšo arī nākamajā dienā. Jūrmalnieki šo vietu iecienījuši, tāpēc var nākties pastāvēt rindā.
      Bulduri, Vienības prospekts 35.
    3. Jelgava, Brokastis dārzā
      Nemaz nav daudz vietu, kur var garšīgi un ar izjūtu pabrokastot (ar to domājot tieši brokastis, nevis vēlos brančus). Ja rīta pusē esat Jelgavā vai braucat cauri, var ieiet Brokastnīcā, kas atrodas vienā no šarmantākajiem vecās Jelgavas pagalmiem. Siltākā laikā tieši dārzs ir kafejnīcas trumpis, taču ir arī labs ēdienu piedāvājums. Manas favorītes ir sāļās kartupeļu vafeles, bet ir arī viss pārējais, kas piederas brokastīm, – putras, grauzdiņi, smalkmaizītes. Darba dienā Brokastnīca ir vaļā no 7.30, brīvdienās – no 9.00. Brīvdienās, kad lielāks cilvēku pieplūdums, gan jārēķinās, ka ēdienu var nākties pagaidīt.
      Jelgava, Jāņa Asara iela 1.
    4. Limbaži, Trīs kambari un senie Limbaži
      Limbažos labs brīvdienu komplekts ir atraktīvi muzeji, loks pa gleznainajām ieliņām, viduslaiku pilsdrupas un kārtīgas pusdienas krodziņā Trīs kambari. Vecajā depo ekspozīcija izstāsta ne vien ugunsdzēsēju, bet visas pilsētiņas vēsturi, pēc tam pa stāvajām kāpnēm var uzkāpt tornī, kur reiz žāvētas šļūtenes. Dzīvā sudraba muzejā sudrabkaļa Oļega Auzera piemiņu glabā viņa fantastiskā sudraba darinājumu kolekcija. Pēc tam par simbolisku samaksu (30 eirocenti) var uzkāpt atjaunotajā viduslaiku pils tornī. Ja gribas tuvāk dabai, ap Lielezeru ved pastaigu taka. Bet daudz pieredzējušie Trīs kambari Baumaņu Kārļa laukumā pārsteidz ne vien ar pamatīgām porcijām, bet arī ar gaisotni – velvētajā pagrabā, kur reiz glabājušās alus mucas, tagad greznojas notecējušas sveces un mistiskas senlietas. 
    5. Sēlija, Signijas lavandas
      Vieta kā pierādījums tam, ko spēj sieviete – kā ar dzīvessparu un pārsteidzošu enerģiju tumšu dzīves pagriezienu var pārvērst priekā sev un citiem. Pēc vīra pēkšņās nāves Signija Zizlāne Sventē izveidojusi lavandu dārzu, kāds patīk viņai pašai un parāda saimnieces raksturu un stilu. Te ir viss, kas vajadzīgs košām, spridzīgām un arī mazliet dullām fotosesijām – īsti putni un dekoratīvi putni, vistu mājas, zaķi, namiņi, kruzuļi, puķu kastes, karodziņi, sūnu zirdziņi un stirnas. Griezies, uz kuru pusi gribi, – visur būs, ko redzēt, pabrīnīties un papriecāties. Un noteikti pasveicini zosi Jezupu! 
    6. Varakļāni, Pils un Vara klāni 
      Varakļānos pamazām tiek atjaunota grāfu Borhu pils. Agrākajā grāfu Borhu pilī (neviena šo Borhu pēcteča gan vairs neesot!) notiek izstādes (pašlaik tur ir trīs uzreiz – porcelāns, gleznas un krustdūrienu glezniņas) un izpētāma pamatīga novadpētniecības kolekcija, pamazām atjaunots tiek arī parks ap pili. Izmetot loku pa Varakļānu centru, skatu piesaista apaļīga celtne pakalna galā – tā ir unikālā grāfa Borha dzimtas kapeņu kapela jeb Viktora kapela, kas tapusi, iedvesmojoties no Romas panteona. 
      Savukārt Vara klānos ciemos gaida jestrs stipro dzērienu ražotājs, var pieteikties degustācijai un paklausīties apsviedīgā saimnieka stāstus.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē