• Šķirties vai tomēr palikt kopā? Kā pieņemt lēmumu?

    Attiecības
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    5. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KieferPix
    Šķirties vai nešķirties? Varbūt tomēr palikt kopā – cerībā, ka kaut kas mainīsies? Varbūt īstenībā es pārāk daudz sagaidu no laulības un patiesībā ir labi tā, kā ir? Bet ja nu ne? Žēl bērnu, žēl otra cilvēka, žēl sevis.

    Lēmums par šķiršanos parasti netiek pieņemts pēkšņi vienā dienā. Tas ir process, kura laikā cilvēki izdzīvo visdažādākās izjūtas un atklāsmes. Un jāņem arī vērā, ka šķiroties mēs zaudējam ne tikai otru cilvēku konkrētajā statusā, bet arī visu, ko bijām savijuši kopā. Tāpēc arī šķiršanās ir pārdzīvojums, kas mēdz satricināt cilvēku dzīvi. Tā rada daudz izmaiņu, un abiem iesaistītajiem nākas pārstrukturizēties uz ko pavisam jaunu.

    Šķirties vai nešķirties? Varbūt tomēr palikt kopā – cerībā, ka kaut kas mainīsies? Varbūt īstenībā es pārāk daudz sagaidu no laulības un patiesībā ir labi tā, kā ir? Bet ja nu ne? Žēl bērnu, kuriem būs jāaug šķirtā ģimenē, žēl otra cilvēka, žēl sevis. Šādas un citādas pārdomas var malties pa galvu ilgi.

    Skaidrs ir viens – mēs nekad nevaram būt pilnībā pārliecināti, ka pieņemts īstais lēmums.

    Lai arī ko mēs izvēlētos, katram lēmumam būs savi ieguvumi un savi zaudējumi. Daudzi šķiršanos uztver kā notikumu. Bet tas ir process! Gluži tāpat kā satikšanās. Šķiršanās ir process, kura laikā cilvēki parasti vispirms attālinās viens no otra fiziski – seksuāli, pamazām arī emocionāli. Tad prātā sāk nākt domas par to, kā sevi nodrošināt pēc šķiršanās, un tikai tad, iespējams, pietiek drosmes savu lēmumu darīt zināmu arī otram cilvēkam. Bieži vien cilvēkiem ir bail sākt iet tajā virzienā, kas aktualizētu šķiršanās jautājumu.

    Taču pats skumjākais scenārijs ir – iet šo ceļu vienpatīgi un tad pārsteigt otru cilvēku, izsitot viņam pamatu zem kājām.

    Pieņemt lēmumu var traucēt arī bailes un neziņa. Var rasties, piemēram, tādi jautājumi kā – vai man būs jānoveco vienam? Ja nu šīs bija pēdējās attiecības manā dzīvē? Kā turpmāk mainīsies mans labklājības līmenis? Kā veidosies bērnu attiecības ar otru vecāku? Laulības šķiršana ir sava veida sēru process, kuram jāiziet cauri, un tas var radīt kā sāpīgas emocijas, tā sava veida atvieglojumu. Ilgtermiņa attiecības nav mīlas stāsts, bet gan dzīvesstāsts.

    Ļoti būtiski ir atcerēties, ka attiecības nevis man pieder, bet es esmu attiecībās. Jāapzinās, ka jebkuri mani lēmumi ļoti nopietni skar arī otru cilvēku. Attiecības jau kopš pirmās dienas ir divu cilvēku kopīgs ceļojums. Un tomēr nevajadzētu savam partnerim liegt dzīvot viņa vienīgo autentisko dzīvi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē