• Novecot nenozīmē pārtraukt dzīvot. Ko darīt, lai atjaunotu intīmo tuvību?

    Sekss
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    6. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: simona pilolla 2 / Shutterstock
    Intīmo tuvību var atjaunot, tikai jābūt vēlmei būt kopā ar otru un jāatrod laiks būt kopā. Tāpat jāizdomā, kā šo laiku piepildīt. Un sākt ar ko tādu, kam vispār ir attāls sakars ar seksuālām darbībām.

    Raksts no žurnāla Ievas Padomu Avīze arhīva

    Konsultē ergoterapeite, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, Rehabilitācijas fakultātes dekāne Signe Tomsone.

    Šaja procesa ir būtiski, lai atkal viens pie otra pierastu, atklātu no jauna un palēnām tuvotos. Šeit var noderēt kopīgas pastaigas, kāda kopīga aizraušanās, piemēram, dziedāšana korī, kaut vai kopīga televizora skatīšanās un redzētā pārrunāšana (bez sarunāšanās seriālu skatīšanās diez vai ko dos!) – jākombinē daudzi elementi, kas ļautu vispirms abiem atkal satuvināties. Un tad pamazām varēs nonāk arī līdz tuvākam fiziskam kontaktam. Mēdz teikt: nav seksa, nav emocionālās tuvības. Šeit jāsāk no otras puses – vispirms jāveido emocionālā un tad fiziskā tuvība. Ja sirds sitīsies vienā ritmā, ja pāris skatīsies vienā virzienā, radīsies arī vēlme pieskarties un virzīties tālāk.

    Savukārt tiem, kuri ir vieni, saņemt glāstus un ķermeniski izjust patīkamus brīžus var palīdzēt masāža, peldēšana, kādas ūdens procedūras, arī mājdzīvnieka samīļošana, kaut vai saulē sasiluša koka stumbra apskaušana. Seksualitāte ir ļoti saistīta ar mūsu maņām, bet āda ir mūsu lielākais orgāns, līdz ar to jebkura pieskaršanās un jebkuras fiziskās aktivitātes palīdz izjust savu ķermeni un par to priecāties.

     Amerikas Nacionālā novecošanas institūta speciālistu ieteikumi.

    • Ja jums ir partneris, atklāti runājiet ar viņu par pārmaiņām, kuras piedzīvojat, un mēģiniet nevainot sevi vai savu partneri.
    • Veltiet laiku, lai izbaudītu viens otru un saprastu izmaiņas, ar kurām abi, iespējams, saskaraties. Arī vecumdienas var būt lielisks laiks veidot intīmākas saites un izpētīt savas seksuālās attiecības jaunā veidā.
    • Ja jūtat izmaiņas partnera attieksmē pret seksu, nedomājiet, ka viņam zudusi interese par jums vai seksu ar jums. Daudzus iemeslus, kas rada seksuālās problēmas gados vecākiem cilvēkiem, var novērst. Piemēram, ja intīmās tuvības laikā jūtat sāpes maksts sausuma dēļ, var lietot bezrecepšu mitrinātājus vai lubrikantus. 
    • Ja izbaudīt intīmo tuvību traucē erekcijas problēmas, tās, konsultējoties ar speciālistu, var ārstēt ar medikamentiem. Iespējams, nepieciešamas arī dzīvesveida izmaiņas, piemēram, jāierobežo alkohola patēriņš vai dzīvē jāievieš vairāk fizisko aktivitāšu – arī tās var palīdzēt mazināt erekcijas traucējumus.
    • Tāpat ļoti būtiski ir rūpēties par savu vispārējo veselību, ārstēt savas pamata slimības, piemēram, cukura diabētu, augstu asinsspiedienu, jo arī tas traucē un neļauj izbaudīt intīmo tuvību.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē