• Ko vērts apskatīt Tartu? Idejas brīvdienām kaimiņos

    Ceļošana
    8. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Riina Varol
    Tartu atrodas vien dažu stundu brauciena attālumā no Rīgas. Līdz gada beigām tā realizē īpašu kultūras programmu, jo šogad ieguvusi Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu. Ko vēl Tartu apskatīt un izdarīt?

    Igaunijas Nacionālais muzejs

    Viens no Tartu lepnumiem un galvenajiem tūrisma pieturpunktiem pelnīti ir Igaunijas Nacionālais muzejs, kas ir iespaidīgs vēsturiskā un laikmetīgā sakausējums gan arhitektūrā, gan ekspozīcijā. Tas izvietots pāris kilometru no Tartu centra, savulaik slēgtā teritorijā, kur atradās Baltijā lielākā padomju militārā bāze ar lidlauku, un projekta autori ir Parīzes arhitektu birojs DGT Architects. Majestātiskā betona ēka uztverama kā skrejceļa turpinājums, kas īpaši izceļas vakaros ar izgaismotām lidlauka gaismām. Tai ir divas ieejas, un ekspozīciju var baudīt no abām pusēm – hronoloģiski augošā vai dilstošā secībā. Pamata ekspozīcija aptver Igaunijas vēsturi un reģiona iedzīvotāju dzīvi dažādos laikos, tā ir interaktīva un mūsdienīga muzeja pieredze, gards kumoss tiem, kas novērtē muzejus kā ceļojumu pieturpunktus. Galvenais – nesteigties un atvēlēt tam vismaz dažas stundas laika. Papildus pastāvīgajai ekspozīcijai šeit apskatāmas arī mainīgās izstādes. Piemēram, šobrīd līdz 8. septembrim – izstāde Surrealism 100. Prague, Tartu and Other Stories…, ko ir vērts redzēt kaut vai tās pārsteidzošās un asprātīgās scenogrāfijas dēļ. 

    Tartu Mākslas muzejs Tartmus

    Tas atrodas Rātslaukumā un tiek dēvēts arī par Šķībo māju, jo sagāzies uz vienu pusi gluži kā itāļu Pizas tornis. Muzeja ekspozīcijā – 20. un 21. gadsimta māksla, un tā mērķis kopš dibināšanas 1940. gadā ir bijis saglabāt un popularizēt laikmetīgo mākslu. Ēka būvēta 1793. gadā un šobrīd ir sasvērusies par 5,8 grādiem, kam par iemeslu ir purvainais Emajegi upes krasts. 

    Dzelzceļa stacija

    Ja esi netālu no Tartu dzelzceļa stacijas, ir vērts aplūkot šo atjaunoto koka ēku, kura uzcelta 1876. gadā. 2000. gados tā pakāpeniski tika restaurēta arhitekta Aivara Rosāra vadībā. 2012. gadā ēka tika atvērta pasažieriem. Tagad šeit darbojas arī kafejnīca Wedur. Dzelzceļa stacijas priekšā ir stāvvietas velosipēdiem, elekroautomobiļu noma un Tartu Smart Bike nomas velosipēdu stāvvieta. Ēka iekļauta Valsts kultūras pieminekļu sarakstā. 

    Sporta halle

    Netālu no Ālto villas pieturpunkts modernas arhitektūras cienītājiem (apskatāms arī, iebraucot Tartu no Tallinas puses) ir Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes sporta halle, kas ir Igaunijā augstu novērtētā arhitektu biroja Salto projekts. Ēka ar izstieptajiem stūriem un liektajām līnijām ir skaisti iesēdināta ainavas reljefā. 

    Villa Tammekann 

    Pieturpunkts arhitektūras gardēžiem – pasaulslavenā somu arhitekta Alvara Ālto 1932. gadā projektētais savrupnams Villa Tammekann, kurā mitinājās Tartu Universitātes ģeogrāfijas profesors Augusts Tammekanns ar ģimeni. Turku Universitāte 1998. gadā iegādājās māju no profesora bērniem un veica tajā kapitālo remontu, balstoties uz Alvara un viņa sievas Aino zīmējumiem, par to 2001. gadā iegūstot prestižo Europa Nostra balvu par kultūras mantojuma saglabāšanu. Šobrīd mājā darbojas Turku un Tartu Universitātes sadarbības centrs. Veicot iepriekšēju pieteikšanos, apskatāma arī apmeklētājiem. Māja atrodas Tähtvere rajonā, ko mēdz dēvēt par profesoru rajonu, jo šeit lielā īpatsvarā savulaik mitinājās universitātes mācībspēki.

    Tartu Dabas māja

    Tartu Dabas māja ir vides izglītības centrs, ko ieskauj labiekārtota izglītojoša un izklaidējoša zaļā zona – parks. Mājā apskatāmas dabas tēmai veltītas izstādes, ziemas dārzs, savukārt parkā satopams vairāk nekā 80 koku un krūmu sugu un vairāk nekā 200 zālaugu sugu, atrodamas arī kūdras, tauriņu un dārzeņu dobes, mākslīga bebru ligzda, saules ciparnīca, strūklaka, skatu tornis un mācību taka, ūdra slidkalniņš, smilšu kastes un karuselis bērniem. Ēkas projekta autori ir arhitektu birojs Karisma Architects, Y formas ēkas būvniecībā un apdarē izmantoti videi draudzīgi materiāli. Trīs spārnos izvietotas dažāda lieluma klases un skolotāju istabas, bibliotēka un bioloģiskā virtuve, kā arī ēkas iespaidīgākā telpa – piecu līmeņu ziemas dārzs, kur lielā baseinā peld bruņurupuči un dzīvo augi no visas pasaules. Arhitektu projektētā parka teritorija ļauj aktīvi mācīties brīvā dabā, organizēt publiskus pasākumus vai vienkārši baudīt urbāno brīvdabu. 

    Mākslinieku kvartāls

    Vecās rūpnīcas teritorijā kopš 2014. gada iedzīvināts arvien augošs radošais un kultūras centrs – alternatīvs, stilīgs kvartāls Aparaaditehas, kādam (vēlams ne vienam vien) mūsdienās jābūt ikvienā sevi cienošā pilsētā. Vasarās šeit notiek koncerti, teātra izrādes, āra filmu seansi, plaši apmeklētie Müürilille krāmu tirdziņi, bet visu gadu darbojas arī mākslas galerijas, restorāni, kafejnīcas. Šeit ierodoties, nepaej garām vintāžas apģērbu veikaliņam Saiko, vēlas brokastis baudi stilīgajā Kolm Tilli, kas izceļas ar lielisku ēdienkarti. 

    Koka arhitektūra Karlovā

    Šis ir Tartu dienvidu rajons, kam raksturīga izteiksmīga 18.–20. gadsimta sākuma jūgendstila koka apbūve un bohēmiska noskaņa. Senākās ēkas redzamas Kalevi ielas sākumā. Papildus varenajām koka ēkām Karlovai ir arī raksturīgi divstāvu koka šķūņi. 

    Mūsdienās daudzas vecās ēkas ir atjaunotas, un rajons ir brīnišķīga vieta vasarīgām pastaigām. Karlova ir viens no hipsterīgākajiem Tartu rajoniem, un šeit izvēlas dzīvot gados jauni cilvēki, kuri arī veido rajona kopējo noskaņojumu. Ja esi Karlovā, noteikti aizej uz rajona sirdi un vietējās komūnas centrālo tikšanās vietu – bāru Barlova, tur var nobaudīt vietējos amatalus un itāļu picu, šeit notiek arī kultūras pasākumi – koncerti, mākslas izstādes, performances. Vēl viena vietējo iecienīta vieta ir Karlova Kohv, kur iedzert kafiju un tikt pie gardām pankūkām. 

    Košā Supilina

    Vēl viens koka arhitektūras rajons – Supilina (tulkojumā – zupas pilsēta) –, kurā līdztekus vēsturiskajai apbūvei (19. gadsimta otrā puse, 20. gadsimta sākums) parādās arvien jaunas, modernas dzīvojamās mājas. Tāpat kā Karlova, arī Supilina bijusi tradicionāla studentu dzīvesvieta. Tai raksturīgi ielu nosaukumi, kas veltīti dažādiem dārzeņiem (Pupu, Zirņu, Kartupeļu iela), un tā ir viena no krāsainākajām Tartu daļām. Ja gribas noķert autentiskāko Supilinas sajūtu, jādodas uz Hernes un Kroonuaia ielu.

    Pastaigā var doties arī pa veco papeļu ieskauto Supilinas promenādi, kura sākas pie Kroonuaia tilta un ved apmēram 1,3 kilometru garumā. Promenāde noslēdzas pie pludmales, kurā ierīkota labiekārtota peldvieta, kas kļuvusi iecienīta vietējiem. Pludmalē uzstādītas koka platformas, pārģērbšanās kabīnes, ierīkota vieta sportiskām aktivitātēm, rotaļu laukums.

    Tartu – grafiti pilsēta

    Tartu mēdz dēvēt par Igaunijas, ja ne visas Baltijas ielu mākslas galvaspilsētu – šeit tā ieaudusies pilsētas kopējos vaibstos. Īpaši te izceļas šablonu jeb stencila žanrs. Viens no redzamākajiem tā māksliniekiem gan Tartu, gan visā Igaunijā ir Edward jeb Lõngus. Tartu jau kopš 2010. gada notiek arī ielu mākslas festivāls Stencibility, tā koncepta pamatā ir fokuss tieši uz mazajiem ielu mākslas formātiem. Tapusi arī ielu mākslas karte, meklē Google maps – Street art map of Tartu

    Klubs Genialistide 

    Vēl viena radoša vieta, kurā, būdami Tartu, var pieredzēt mākslu, kultūru, mūziku un prieku. Kā paši sevi dēvē, šī ir subkultūru māja, kurā līdzās darbojas radio stacija, teātris, apmeklētājiem atvērts skaņuplašu veikals Gramophonetree Records, arī hipsterīgais bārs Möku, kurš iemieso labākās Tartu mākslinieku un studentu pilsētas sajūtas (starp citu, Möku filiāle nesen atvērusies arī Rīgas centrā).

    Katedrāles drupas

    Tartu ir pilsēta ar reljefu un ļoti interesanta urbānām pastaigām. Viens no pastaigas galamērķiem, kas aizved arī citā gadsimtā, ir Toome kalns, kura galā atrodamas iespaidīgas viduslaiku katedrāles drupas. Tām blakus darbojas Tartu Universitātes muzejs. 

    Mākslas nams

    Tartu Mākslinieku apvienība savā Mākslas namā rīko izstādes jau kopš 1959. gada. Šobrīd te darbojas trīs galerijas, kurās tiek izstādītas mainīgas ekspozīcijas. Visās izstādēs ieeja ir bez maksas. Ja esi Tartu un ej garām, noteikti ielūkojies! 

    Botāniskais dārzs

    Tartu atradīsi vecāko botānisko dārzu Baltijā, kuram līdzās arī Tartu Universitātes Dabas vēstures muzejs. Dārzā ir vairāk nekā 10 000 augu sugu un šķirņu un papildus dabiskajiem augiem darbojas arī siltumnīcas, kurās var redzēt tropisko augu un sukulentu kolekcijas. Dārzs ir atvērts ikvienam bez maksas, bet siltumnīcu apmeklējumam jāpērk biļete.

    Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu programmu apskati Tartu2024.ee/ne

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē